Zon, zee en... BHV: profiteer nu van 10% korting op een BHV-training in de zomerperiode! Bekijk de zomertrainingen hier.

Artikel

Welke route naar een RI&E werkt voor jou?

Geplaatst op 14 juni 2023

Het is de Week van de RI&E!
Je wilt natuurlijk dat iedereen veilig kan werken in je organisatie. Maar hoe zorg je daarvoor en waar begin je? Speciaal voor de Week van de RI&E vertellen wij je meer over de mogelijke routes naar de RI&E. Ontdek wat voor jou de beste manier is om alles uit je RI&E te halen!

Route 1: zelf een RI&E maken
  1. Met hulp van een branche-RI&E: Ben je lid van een brancheorganisatie? Zo ja, zoek dan uit of jouw brancheorganisatie een branche RI&E-instrument aanbiedt en bekijk op welke manier je daar gebruik van kan maken.
  2. Met een ander hulpmiddel: Bepaal hoe jij jouw RI&E gaat maken. Gebruik je de Route naar RI&E app? Of ga je zelf aan de slag met behulp van het stappenplan?
  3. Met hulp van een arboprofessional: Plan een gesprek in met je arbodienst over het opstellen van een RI&E. Heb je nog geen arbodienst? Ga op zoek naar een arbodienst of arbo(kern)deskundige! Wellicht kan jouw brancheorganisatie een partij aanbevelen. Of vraag andere ondernemers naar hun ervaringen met het inschakelen van een professional en doe zelf ook onderzoek. Je kunt ook een kennismakingsgesprek inplannen en informeren welke methode het beste bij jouw organisatie past.
Route 2: een RI&E laten uitvoeren

Je kunt een RI&E ook laten uitvoeren door een arbo(kern)deskundige of je arbodienst. De veiligheidskundige doet een rondgang door je organisatie, stelt de RI&E op en maakt een plan van aanpak.

De veiligheidskundige biedt deskundige ondersteuning en zorgt ervoor dat je een volledige en actuele RI&E hebt. Zo voldoe je niet alleen aan de wettelijke eisen, maar nog belangrijker: je zorgt ervoor dat je medewerkers veilig en gezond kunnen (blijven) werken!

Route 3: samen een RI&E uitvoeren

Zoals in route 1 bij punt 3 werd beschreven, kun je een RI&E ook samen uitvoeren. De veiligheidskundige van jouw arbodienst gaat dan samen met jou aan de slag met een op maat gemaakt RI&E-instrument. Het voordeel van deze route is dat je als ondernemer volledig betrokken bent bij het inventariseren een aanpakken van veiligheidsrisico’s in je organisatie.

Omdat veel medewerkers vaak niet op de hoogte zijn wat een RI&E inhoudt, is het belangrijk om uit te leggen wat het nut en noodzaak hiervan is. Door je medewerkers te betrekken bij de RI&E neemt het draagvlak en de kennis binnen je organisatie toe.

Alle voor- en nadelen op een rijtje:

Let op!

Heb je een een Personeelsvertegenwoordiging (PVT) of ondernemingsraad (OR) dan hebben zij instemmingsrecht over wie de RI&E gaat uitvoeren en op welke manier. Is er binnen de onderneming een Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging actief? Zorg er dan voor dat ze betrokken zijn bij de bepaling over wie de RI&E uitvoert en op welke manier. Zij hebben namelijk instemmingsrecht over het tijdstip of de periode waarin de RI&E wordt uitgevoerd, de keuze voor het RI&E-instrument, de keuze voor de arbodienst of -deskundige die de toetsing verricht, de werknemer of externe persoon die is aangesteld voor het opstellen en de vaststelling van het plan van aanpak.

Kunnen wij je helpen?

Wanneer wij je mogen helpen bij het opstellen van een RI&E, zorgt onze veiligheidskundige ervoor dat alle gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen je organisatie zorgvuldig in kaart worden gebracht. Wij zijn gespecialiseerd in het signaleren van risico’s en kunnen adviseren over het plan van aanpak: welke risico’s hebben prioriteit en pak je als eerste aan? Wie stellen we hier binnen de organisatie verantwoordelijk voor?

Speciaal voor de Week van de RI&E hebben wij nu een kortingsactie. Zo ontvang je t/m 31 juli 10% korting op de uitvoer en/of toetsing van een RI&E en krijg je 10% korting op een training Preventiemedewerker als wij dit jaar een RI&E voor jouw organisatie mogen uitvoeren.

Kijk op onze actiepagina voor de voorwaarden en ga ook aan de slag in de Week van de RI&E! 

Ontdek morgen de vervolgstappen van jouw ‘route naar de RI&E’.

Ouder bericht
«
Recenter bericht
»

Gerelateerde berichten

Misschien vind je dit ook interessant