Duiken

Onder water wordt je lichaam blootgesteld aan andere prikkels dan op het land. Je krijgt te maken met drukverschillen en perslucht. Het is dan ook belangrijk om te onderzoeken of je medisch gezien in staat bent om veilig te duiken. Onze ervaren sport- en duikerartsen zijn speciaal opgeleid om medische duikkeuringen te verrichten, bieden professionele duikmedische begeleiding en geven voorlichting en adviezen zodat je zowel als sport- en beroepsduiker veilig kunt duiken!

Tijdens een duikmedische keuring onderzoeken we of je lichamelijk in staat bent om veilig te duiken. Onze deskundige sport- en duikerartsen onderzoeken of er sprake is van mogelijke gezondheidsrisico’s of afwijkingen die gevaarlijk kunnen zijn tijdens het duiken en/of uitvoeren van werkzaamheden onder water .

Waarom?

Veilig duiken

Kleine medische gebreken kunnen onder water fatale gevolgen hebben, daarom is het belangrijk dat je medische conditie regelmatig wordt gecontroleerd voordat je gaat duiken. Het kan zijn dat een eigen medische verklaring voldoende is voor het beoefenen van de duiksport. Voor beroepsduikers of het afsluiten van bepaalde verzekeringen is een medische duikkeuring vaak verplicht. Om veilig en verantwoord te duiken raad de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) een preventief duikmedisch onderzoek (duikkeuring) voor iedere duiker aan.

Hoe?

Een duikmedische keuring moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde duikerarts.  Alleen een ervaren duikerarts is in staat om een goede risicoanalyse te maken. Onze zeer ervaren duikerartsen met een passie voor duiken bieden medische duikkeuringen, duikersopleidingen, duikmedische begeleiding (24/7) en staan altijd voor je klaar met advies over duiktechniek en duiktabellen.  Ook interessant voor bedrijven of personen die werken onder overdruk, zoals bij diverse caisson-, offshore en hyperbare werkzaamheden.

Als ISO-gecertificeerde arbodienst met artsen met diverse specialisaties en bevoegdheden in dienst kun je voor alle soorten medische keuringen bij ons terecht. Kies jouw keuring en maak direct een keuringsafspraak.

Bekijk alle duikkeuringen ➜Maak een keuringsafspraak ➜

Belangrijke wijziging

Herzien advies DMAC

De ‘Diving Medical Advisory Comittee’ heeft in de DMAC 35, van juni 2023 het advies gegeven om de chronische zuurstoftoxiciteit tijdens het duiken te monitoren met de ESOT-eenheid i.p.v. UPTD of OTU. Dit advies geldt met name voor nitrox duiken en duiken met oppervlakte decompressie (surface Ox). Een uitbreiding voor de DCD-tabellen is in de maak. In de praktijk zal er weinig verschil merkbaar zijn. Neem bij vragen gerust contact op met onze duikerartsen.

Tel: prof. dr. W. Sterk: 06-20139106
Tel: dr. S.J. Hoitinga: 06-53408911

Bekijk al onze duikmedische diensten

Duikgerelateerde trainingen en opleidingen

Als nationaal duikmedisch expertise centrum zijn wij specialist op dit vakgebied. Om de duiksport veiliger te maken geven wij diverse trainingen op het gebied van veiligheid & gezondheid bij verschillende duikbedrijven, zoals:

  • Medische aspecten van het duiken A;
  • Diver First Aid;
  • Kennis van behandelingstabellen;
  • BHV-training toegespitst op de duikindustrie.

Neem contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak.

Contact opnemen

24/7 duikmedische begeleiding

Bij een duikongeval of klachten na een duik is een snelle behandeling van levensbelang. Om snel op de juiste wijze te kunnen assisteren bij noodsituaties moet een bevoegd duikerarts 24/7 telefonisch bereikbaar zijn.  

Onze duikerartsen hebben jarenlange ervaring met medische ondersteuning en de behandeling van duikersziekten, zowel telefonisch als op locatie of op zee in binnen- en buitenland.

Voldoe altijd en overal aan de wettelijke eisen en duik veilig.

Contact opnemen

Advies duikmethode en -tabellen

 Om veilig het wateroppervlak te bereiken gebruiken we decompressietabellen. Onze duikprofessor dr. W. Sterk ontwikkelde het computermodel achter de NDC-decompressietabellen en heeft bijgedragen aan de actualisatie.  

Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste duikmethode, door: 

  • Een nadere analyse van tabellen, 
  • Berekenen van specifieke tabellen, 
  • Advisering over de duikmethode en decompressietabellen.
Contact opnemen