Artikel

Een RI&E… Wat is het? En waar begin ik?

Geplaatst op 13 juni 2023

Het is de Week van de RI&E!
Je wilt natuurlijk dat iedereen veilig kan werken in je organisatie. Maar hoe zorg je daarvoor en waar begin je? Speciaal voor de Week van de RI&E vertellen wij je meer over de mogelijke routes naar de RI&E. Volg ons stappenplan en ontdek wat voor jou de beste manier is om alles uit je RI&E te halen. 

Hoe bekend ben jij met de risico’s in je organisatie?

Veel werkgevers en werknemers zijn zich wel bewust van mogelijke gevaren zoals werken met een bijtende vloeistof, losliggende kabels over de grond of het werken op het dak van een gebouw. Maar hoe zit het met de minder zichtbare risico’s binnen een organisatie? Het gevaar van het opladen van een telefoon met een oplader zonder CE-keurmerk (brandgevaar) of het werken met een machine zonder beschermingskappen bijvoorbeeld. En wat als een medewerker hartkloppingen ervaart door een te hoge werkdruk en dit niet durft aan te geven? Of als een klant agressief reageert richting medewerkers, hoe ga je daar als organisatie mee om?

Met een RI&E zet je alle risico’s op een rij.

Hiervoor is de RI&E: bewust kijken naar alle risico’s die er binnen een onderneming zijn, zichtbaar en niet direct zichtbaar. De RI&E is bedoeld om de werkplek veiliger te maken en een wettelijke verplichting uit de Arbeidsomstandighedenwet (art. 5). Toch is de RI&E bij velen nog relatief onbekend. Door de risico’s te inventariseren, prioriteiten te stellen en vervolgens een plan van aanpak op te stellen kun je gericht aan de slag met het verkleinen of oplossen van de risico’s in je organisatie. Vergeet niet om je werknemers te informeren over de gesignaleerde gevaren op de werkvloer en ze uit te leggen hoe ze hiermee om kunnen gaan.

De RI&E als basis voor een goed arbobeleid

De RI&E is een effectief startpunt van een goed arbobeleid. Met een goed arbobeleid bevorder je duurzame inzetbaarheid en werkgeluk, verhoog je de productiviteit en beperk je gezondheidsrisico’s, ongevallen en ziekteverzuim. Kortom, een win-win situatie.

Leuk, maar hoe begin je nu aan een RI&E? Dat doe je door ons stappenplan te volgen:

Stap 1: wie?

Bepalen wie de RI&E gaat uitvoeren is de eerste en belangrijkste stap. Doe je het zelf, besteed je het uit of maak je er een combi van? In principe zijn alle drie de manieren goed maar toch gaat het hier vaak al fout.

Ga je de RI&E zelf uitvoeren, zorg er dan voor dat je voldoende kennis hebt over de Arbowet en over voldoende tijd beschikt om de RI&E uit te kunnen voeren. Blijf objectief en voorkom bedrijfsblindheid.

Laat je de RI&E uitvoeren door een externe partij, zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken maakt over je verwachtingen en welke eisen je stelt aan de deskundigheid van de uitvoerder. Wil je de RI&E niet helemaal uit handen geven maar wel terug kunnen vallen op de kennis en hulpmiddelen van een deskundige? Dan kun je ervoor kiezen om samen te werken met een deskundige om tot een volledige en betrouwbare RI&E te komen.

Stap 2: hoe?

Ga je zelf aan de slag met het opstellen van een RI&E dan kun je gebruik maken van een RI&E-instrument, een hulpmiddel in de vorm van een vragenlijst/checklist zoals bijvoorbeeld een branche RI&E. De branche RI&E helpt je op weg met het beoordelen van alle onderwerpen die verplicht zijn, zoals arbozorg binnen de organisatie, Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA), bedrijfshulpverlening (BHV), persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), inrichting van arbeidsplaatsen, fysieke belasting, fysische factoren, gevaarlijke stoffen en biologische agentia. Een behoorlijk lijstje. Het is vooral belangrijk dat je een instrument kiest die volledig aansluit op jouw bedrijfsactiviteiten. Informeer eens vrijblijvend bij je arbodienst/kerndeskundige welke methode het beste bij jouw organisatie past.

Niet vergeten!

Het is ook belangrijk om te bepalen wie je bij de RI&E betrekt en op welke manier. Eén van de belangrijkste bronnen van informatie zijn natuurlijk je medewerkers. Zij kunnen je vertellen wat goed gaat, beter kan of wat er binnen een team speelt. Hoe je deze mensen bij de RI&E betrekt stel je vast bij het bepalen van de methode. Dit kan bijvoorbeeld door het afnemen van interviews, anonieme vragenlijsten of door een brainstormsessie over mogelijke risico’s.

Kunnen wij je helpen?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de RI&E uit te laten voeren door een externe deskundige, bijvoorbeeld door een arbodienst. Wanneer wij je mogen helpen bij het opstellen van een RI&E, zorgt onze veiligheidskundige ervoor dat alle gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen je organisatie zorgvuldig in kaart worden gebracht. Wij zijn gespecialiseerd in het signaleren van risico’s en kunnen adviseren over het plan van aanpak: welke risico’s hebben prioriteit en pak je als eerste aan? Wie stellen we hier binnen de organisatie verantwoordelijk voor?

Speciaal voor de Week van de RI&E hebben wij nu een kortingsactie. Zo ontvang je t/m 31 juli 10% korting op de uitvoer en/of toetsing van een RI&E en krijg je 10% korting op een training Preventiemedewerker als wij dit jaar een RI&E voor jouw organisatie mogen uitvoeren.

Kijk op onze actiepagina voor de voorwaarden en ga ook aan de slag in de Week van de RI&E! 

Ontdek morgen de vervolgstappen van de ‘route naar de RI&E’.

Ouder bericht
«
Recenter bericht
»

Gerelateerde berichten

Misschien vind je dit ook interessant