Zon, zee en... BHV: profiteer nu van 10% korting op een BHV-training in de zomerperiode! Bekijk de zomertrainingen hier.

Artikel

Een plan van aanpak en het toetsen van je RI&E

Geplaatst op 15 juni 2023

Het is de Week van de RI&E!
Je wilt natuurlijk dat iedereen veilig kan werken in je organisatie. Maar hoe zorg je daarvoor en waar begin je? Speciaal voor de Week van de RI&E vertellen wij je meer over de mogelijke routes naar de RI&E. Ontdek wat voor jou de beste manier is om alles uit je RI&E te halen!

Hopelijk heb je na het bekijken van de video’s en het lezen van de nieuwsartikelen van dinsdag en woensdag een goed beeld gekregen van wat een RI&E is, wat het jou oplevert en op welke manieren je aan de slag kunt. Hoewel er verschillende routes zijn, leg je risico’s áltijd vast in een plan van aanpak en zorg je ervoor dat je RI&E – indien verplicht – wordt getoetst.

Een plan van aanpak maken
  1. Stap 1: Evalueer en prioriteer
    Heb je een route gekozen en heb je met je RI&E de arbeidsrisico’s in je organisatie geïnventariseerd? Vergelijk alle risico’s dan en rangschik deze van groot naar klein.
  2. Stap 2: Maak een plan van aanpak
    Leg in een plan van aanpak vast met welke maatregelen de arbeidsrisico’s beheerst kunnen worden. Bepaal ook wie de maatregelen gaat nemen en binnen welke termijn. Maak een realistische planning en begin zoveel mogelijk met de risico’s die de meeste prioriteit hebben.
Een RI&E laten toetsen

Laat je RI&E, inclusief het plan van aanpak, toetsen door een gecertificeerde arbodienst of arbo(kern)deskundige. Tijdens de toetsing beoordeelt de deskundige of de RI&E wettelijk voldoet en volledig, betrouwbaar en actueel is. Deze toetsing levert een advies op dat essentieel is: zo weet je of alles juist gedaan is en of je medewerkers beschermd zijn tegen arbeidsrisico’s.

Heb je gekozen voor route 1 en je RI&E zelf opgesteld, dan is het mogelijk dat je naar aanleiding van dit advies van een deskundige de RI&E nog moet aanpassen. Ben je een ondernemer met minder dan 25 medewerkers, dan kan het zijn dat je RI&E niet getoetst hoeft te worden (raadpleeg ook: www.rie.nl).

Belangrijk!

Het is belangrijk om je medewerkers te betrekken bij de RI&E. Heb je een een Personeelsvertegenwoordiging (PVT) of ondernemingsraad (OR) dan is dit het moment om instemming te vragen. Is akkoord gegeven, dan kun je de RI&E presenteren aan je medewerkers, zodat zij op de hoogte zijn van de risico’s en de beheersmaatregelen.

Je kunt de RI&E bijvoorbeeld presenteren tijdens een werkoverleg; zo kun je per afdeling aangeven hoe jullie samen gaan werken aan verbetering van de arbeidsomstandigheden. Zo werk je samen veilig & gezond!

Kunnen wij je helpen?

Wanneer wij je mogen helpen bij het opstellen van een RI&E, zorgt onze veiligheidskundige ervoor dat alle gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen je organisatie zorgvuldig in kaart worden gebracht. Wij zijn gespecialiseerd in het signaleren van risico’s en kunnen adviseren over het plan van aanpak: welke risico’s hebben prioriteit en pak je als eerste aan? Wie stellen we hier binnen de organisatie verantwoordelijk voor?

Speciaal voor de Week van de RI&E hebben wij nu een kortingsactie. Zo ontvang je t/m 31 juli 10% korting op de uitvoer en/of toetsing van een RI&E en krijg je 10% korting op een training Preventiemedewerker als wij dit jaar een RI&E voor jouw organisatie mogen uitvoeren.

Kijk op onze actiepagina voor de voorwaarden en ga ook aan de slag in de Week van de RI&E! 

Ontdek morgen de vervolgstappen van jouw ‘route naar de RI&E’.

Ouder bericht
«
Recenter bericht
»

Gerelateerde berichten

Misschien vind je dit ook interessant