Zon, zee en... BHV: profiteer nu van 10% korting op een BHV-training in de zomerperiode! Bekijk de zomertrainingen hier.

Interview

Dag van het Werkplezier in de Zorg

Geplaatst op 30 januari 2024


Vandaag is het de Dag van het Werkplezier in de Zorg. Dé dag om even stil te staan bij het belangrijke onderwerp ‘werkplezier’. Deze dag is vooral gericht op werkplezier in de zorgsector, maar er zou eigenlijk zo’n dag voor iedere branche moeten zijn, want werkplezier is van belang voor iedereen! Veilig en gezond kunnen werken is een belangrijke basisvoorwaarde voor werkplezier en daar helpen wij je graag bij. We streven er niet alleen naar om andere organisaties hierbij te ondersteunen, maar vinden het werkplezier van onze collega’s net zo belangrijk.


Daarom vroegen wij op deze nationale Dag van het Werkplezier in de Zorg onze bedrijfsarts i.o. en keuringsarts Maarten Spaanenburg naar zijn werkplezier.

Wat houdt jouw werk bij Arbodienst Medprevent precies in?

Ik begeleid zieke of uitgevallen werknemers bij hun duurzame werkhervatting als onderdeel van de verzuimbegeleiding die wij aanbieden. Ik geef advies, tips en trucs om op een gezonde manier het werk ‘naar eigen kunnen’ weer op te pakken. Daarnaast voer ik medische keuringen uit voor werknemers in de offshore en scheepvaart, zodat zij veilig en gezond kunnen werken, zonder dat hun gezondheid daarbij in het gedrang komt. In het verlengde hiervan voer ik preventieve medische onderzoeken uit om gezondheidsrisico’s bij werknemers in een vroeg stadium te signaleren. Dit stelt de werknemer en de werkgever in staat vroegtijdig in te grijpen en mogelijke aanpassingen op het werk te maken om uitval te voorkomen.

Wat geeft jou werkplezier?

Ik ervaar het meeste werkplezier als ik iemand na langdurige ziekte weer zie opbloeien. Bijvoorbeeld als een medewerker met long covid – na maanden niet gewerkt te hebben – weer langzaam aan het werk kan gaan en zijn of haar leven gestaag weer in alle volledigheid kan leven. Het is bijzonder om dat van dichtbij mee te maken en diegene te kunnen helpen om de valkuilen te ontwijken die in een dergelijk proces op de loer liggen. Ik word er echt gelukkig van als mijn adviezen een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit vaak pittige proces. Op die momenten ervaar ik een gevoel van tevredenheid en voldoening met het werk dat ik mag doen. Dit is voor mij de ultieme bevestiging dat mijn werk van waarde is en dat ik mensen echt kan helpen.

Heb jij nog ervaringen en tips op het gebied van werkplezier voor andere (zorg)medewerkers?

Ik zou vooral willen stellen dat je plezier en geluk kunt vinden in je werk door het op jouw manier te doen. Probeer je niet te veel te laten leiden door andermans verwachtingen en kies je eigen pad. Dat klinkt misschien een beetje gek; we hebben immers allemaal eisen en richtlijnen waar we aan moeten voldoen. Echter, het is mogelijk om de vrijheid te vinden binnen de marges. In het geval van zorgmedewerkers bedoel ik dan: blijf de mensen die je behandelt of begeleidt zien als mensen en niet als ziektebeelden en prognoses. Door af en toe net dat kleine beetje extra te geven en oog te blijven houden voor de nuances, kun je een wereld van verschil maken voor de mensen die je helpt. En is dat toch precies waarom we de zorg in zijn gegaan?

Het is vooral belangrijk om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als je dat doet, zal je werk je meer voldoening geven. En dat is wat werkplezier tenslotte is!

Ouder bericht
«
Recenter bericht
»

Gerelateerde berichten

Misschien vind je dit ook interessant