Interview

Dag van de Doktersassistent

Geplaatst op 7 maart 2024


Vandaag is het de Dag van de Doktersassistent, hét moment om de belangrijke rol van deze zorgprofessionals eens te belichten. Daarom grijpen wij deze dag aan om in gesprek te gaan met Samirah Hoomans, keuringsassistente bij Arbodienst Medprevent.

Keuringsassistenten zijn, net als doktersassistenten, onmisbare schakels in de zorg. Ze fungeren als eerste aanspreekpunt voor werknemers die gekeurd moeten worden, beantwoorden hun vragen en ondersteunen keuringsartsen bij het uitvoeren van de medische keuring. Samirah deelt haar unieke ervaringen als keuringsassistente en legt uit wat haar zo aanspreekt in deze functie.

Hoelang ben je al keuringsassistente en wat is je achtergrond?

Ik werk sinds mei 2023 bij Arbodienst Medprevent als keuringsassistente. Daarvoor werkte ik als verpleegkundige. Nadat ik mijn studie had afgerond, ben ik begonnen met werken in het MCL in Leeuwarden. Daar was ik werkzaam op verschillende afdelingen en heb ik veel ervaring opgedaan. De werkdruk lag wel hoog en ik miste tijd voor mijn patiënten. Mede daarom ben ik gaan werken in het Antonius ziekenhuis in Sneek. Hier was ik werkzaam op één vaste afdeling. Ik hoopte hier meer tijd te hebben voor de patiënten, maar ook hier lag de werkdruk hoog. Ik zei de hele dag sorry tegen mijn patiënten, omdat ik geen tijd had voor persoonlijke aandacht.

Ik wilde graag verder leren en stond open voor een andere functie. De mogelijkheden in het ziekenhuis waren beperkt, dus toen ik de vacature van Arbodienst Medprevent voorbij zag komen, dacht ik: ‘Dit is een groeiend bedrijf, vol mogelijkheden. Het leek me leuk om mee te groeien en samen te ontdekken wat er nog mogelijk is.’

Wat houdt jouw werk bij Arbodienst Medprevent precies in?

Werknemers komen bij ons langs voor verschillende keuringen. De hele dag door ontvangen we mensen met uiteenlopende beroepen voor een medische keuring, van beroepsduikers tot asbestsaneerders. Tijdens een medische keuring onderzoeken we of de werknemer medisch gezien in staat is om de functie verantwoord uit te oefenen. Het is voor bepaalde beroepsgroepen namelijk wettelijk verplicht om met een medische keuring te onderzoeken of werknemers hun werk veilig kunnen uitvoeren.

Als assistent voer ik testen uit, zoals het meten van de bloeddruk, het maken van een hartfilmpje, bloedprikken, de gehoortest en de ogentest. Noem ze maar op! En natuurlijk maak ik ook een praatje met iedereen die langskomt.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukste aan mijn werk vind ik de gesprekken met allerlei verschillende werknemers. Dit is wat ik in het ziekenhuis erg miste vanwege de drukte. De mensen die we keuren, komen uit diverse beroepsgroepen en brengen vaak een schat aan werk- en levenservaring met zich mee. Tijdens de keuringen heb ik de tijd om met ze in gesprek te gaan. Zo leer ik beroepen kennen waarvan ik voorheen niet eens wist dat ze bestonden. Bovendien heb ik veel geleerd over de wettelijke regels en vereisten die ervoor zorgen dat ze hun werk veilig en gezond kunnen uitvoeren.

Hun ervaringen en (werkende) leven fascineren me. Ik heb bijvoorbeeld veel respect gekregen voor werknemers die offshore werken. Ze leven echt voor hun werk en zijn vaak lang van huis. Ze moeten tegelijkertijd op alles voorbereid zijn. Want stel dat er iets misgaat, dan zijn ze op zichzelf aangewezen.

Wat maakt het werk van keuringsassistente bij een arbodienst zo speciaal?

Het werk van keuringsassistente bij een arbodienst is zo speciaal door de diversiteit aan mensen en beroepen die je tegenkomt. De afwisseling tussen werken op onze locaties en het uitvoeren van de medische keuringen op de locatie van het bedrijf zelf maakt het werk dynamisch. Je krijgt een kijkje in de keuken van verschillende bedrijven en leert over hun werkomstandigheden en -processen. Daarnaast leer je alles over de wettelijke regels die hun veiligheid en gezondheid op het werk garanderen. Kortom, het is een boeiende en leerzame functie.

Is er een keuring geweest die je niet zo snel vergeet, bijvoorbeeld door een onverwachte of grappige situatie?

De keuring die ik niet snel zal vergeten is die met een werknemer die zo bevlogen was over zijn werk dat we de tijd compleet vergaten. Het was zo’n boeiend gesprek over zijn leven en werk en het voelde alsof we elkaar al jaren kenden. Daarna liep ik de hele dag achter de feiten aan, maar dat was het waard. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat dit vaker gebeurt, maar ik vind het juist zo mooi dat dit soort spontane gesprekken mogelijk zijn in mijn werk. Het maakt mijn werk menselijker en geeft me de kans om echt een connectie te maken met de mensen die ik keur.

Vandaag is het de Dag van de Doktersassistente. Ken je deze dag en zo ja, wat maakt deze dag volgens jou zo belangrijk?

Ik was eerlijk gezegd niet bekend met de ‘Dag van de Doktersassistente’ en hecht niet zoveel waarde aan een dergelijke dag. Het idee achter het onder de aandacht brengen van de functie vind ik wel goed, maar verbeteringen van de werkomstandigheden zijn bijvoorbeeld belangrijker.

Toen ik nog in het ziekenhuis werkte kregen we op de ‘Dag van de Zorg’ weleens een chocolaatje of een bos bloemen, maar daarna was het weer de orde van de dag. Natuurlijk is een klein cadeautje een aardig gebaar, maar er waren eigenlijk veel belangrijkere verbeteringen waarvoor het geld naar mijn idee beter gebruikt zou kunnen worden. Structurele veranderingen, zoals het aannemen van meer personeel, voor minder werkdruk of een loonsverhoging bijvoorbeeld. Desalniettemin is het wel een goed idee om aandacht te vragen voor het belangrijke werk dat wij doen en anderen hierover te vertellen en misschien zelfs te inspireren.

Heb je ook een tip voor anderen die overwegen om dokters- of keuringsassistente te worden?

Het is de tijd van:  ‘doen wat je leuk vindt’, dus als je ongelukkig bent in je werk, dan moet je de stap naar een andere functie gewoon maken en niet te lang wachten. Lang wachten is zonde van de tijd, want we hebben op dit moment de luxe dat er genoeg banen zijn.

Wat ik nog wel graag wil meegeven is dat ik de wijziging van baan totaal had onderschat. De wisseling tussen de twee ziekenhuizen was niet zo ingrijpend; het werk en de gang van zaken was vergelijkbaar, dus op de werkomgeving en collega’s na veranderde er niet zoveel. Toen ik bij Arbodienst Medprevent ging werken, in een compleet andere functie, realiseerde ik me hoeveel ik nog niet wist. Het was een leerzame en motiverende ervaring, maar wees je bewust van de uitdaging die je aangaat. Verdiep je in de functie en het werkveld voordat je de stap zet. Zo ben je goed voorbereid op een nieuwe, boeiende carrière!

Kortom, keuringsassistenten spelen een belangrijke rol in de zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving. Op de Dag van de Doktersassistente willen wij Samirah én alle andere dokters- en keuringsassistenten graag bedanken voor hun waardevolle bijdrage!

Ouder bericht
«
Recenter bericht
»

Gerelateerde berichten

Misschien vind je dit ook interessant