Zon, zee en... BHV: profiteer nu van 10% korting op een BHV-training in de zomerperiode! Bekijk de zomertrainingen hier.

Artikel

Week van de Werkstress 2023

Geplaatst op 10 november 2023

Werkstress? Nee, dankje!

Als werkgever en werknemer staan we voor een grote uitdaging. Met recente ontwikkelingen zoals hybride werken, toenemende individualisering en een steeds krappere arbeidsmarkt is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan verbinding als onderdeel van de mentale gezondheid. Hoe verminder je (werk)stress en hoe zorg je ervoor dat je meer verbinding krijgt met je collega’s?

In een wereld waarin steeds meer op afstand gebeurt en waarin steeds meer eenzaamheid en werkdruk worden ervaren, is een juiste verbinding met je collega’s en werk essentieel. Een gebrek aan verbinding kan juist werkstress veroorzaken. Daarom delen we graag een aantal tips die je eenvoudig kunt toepassen. Ga er bijvoorbeeld lekker op uit, eet gezond en neem de tijd om te ontspannen. Zorg vooral voor een goede balans tussen werk en privé!

Hier nog een paar handige tips:

 • Frisse lucht – Ga regelmatig naar buiten voor frisse lucht, om je hoofd leeg te maken en te kalmeren door de rust van de natuur. Dit kun je ook samen met je collega’s doen!
 • Zonlicht – Ook blootstelling aan zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand.
 • Lichaamsbeweging – Bewegen is goed voor je (mentale) gezondheid en kan je een energiek en vrolijk gevoel opleveren.
 • Luister naar muziek – Muziek werkt stressverminderend. Dat komt doordat muziek de bloeddruk en ademhalingssnelheid verlaagt.
 • Neem op tijd pauze – Neem regelmatig korte pauzes gedurende de dag. Zelfs een paar minuten weg van je werkplek kan je al helpen om te ontspannen.
 • Zorg voor een realistische planning – Een te krappe en chaotische planning is een boosdoener voor het stressniveau; plan liever te ruim dan te krap!
 • Gezonde voeding – Vermijd overmatige inname van cafeïne en suiker en eet voedzame maaltijden.
 • Zorg voor goed nachtrust – Slaap is de basis voor fitheid en productiviteit. De hersenen komen tijdens het slapen namelijk tot rust en het lichaam herstelt zich.
 • Balans werk-privé – Geef jezelf de tijd om te ontspannen en op te laden buiten het werk.
 • Ademhalingsoefeningen – Ademhalingsoefeningen kunnen onmiddellijke verlichting bieden bij stressgerelateerde klachten.
 • Betrokkenheid – Zorg dat je betrokken blijft met jouw collega’s, ook wanneer je minder op kantoor of afwezig bent.

Jouw werk is veel meer dan een baan alleen. je hoort ergens bij, je hebt een sociaal netwerk en je draagt je steentje bij. Je staat in verbinding, en dat draagt bij aan je werkplezier. Gezamenlijke koffiepauze, lunchpauzes of met collega’s wandelen/sporten zorgt voor een fijn contact en dat geeft meer plezier en vertrouwen in jouw werk! In een veilige werkomgeving mag je bovendien vragen stellen, fouten maken, kritisch zijn en van elkaar leren!

Ook binnen Arbodienst Medprevent staan wij dit jaar stil bij de Week van de Werkstress. Met het oog op het thema verbinding hebben wij verschillende activiteiten gepland, zoals een gezamenlijke, verzorgde lunch en een aantal gezamenlijke sportactiviteiten. Zo kunnen medewerkers zich inschrijven voor een padelclinic en zullen we samen werken naar een sportief doel: een wandel- en hardlooptocht in de buurt van ons hoofdkantoor.

Ouder bericht
«
Recenter bericht
»

Gerelateerde berichten

Misschien vind je dit ook interessant