Training Preventiemedewerker

Als het gaat om veilig en gezond werken heb jij een sleutelpositie in je organisatie. Met je kennis op het gebied van preventie en bescherming ondersteun jij je werkgever en collega’s bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving.

Cursusduur

2-daagse opleiding of 1-daagse herhaling
van 09:00 - 16:30 uur

Inclusief koffie/thee en lunch

+ lesmateriaal, literatuur en certificaat

Prijs

opleiding: € 749,- p.p. (excl. btw)
herhaling € 319,- p.p. (excl. btw)

Onze instructeurs zetten zich dagelijks met veel enthousiasme in voor een interessante en afwisselende training. Tijdens de training leren ze je de benodigde kennis en train je gezamenlijk de vaardigheden die je nodig hebt om de functie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Lees hier meer over de functie van preventiemedewerker.

Waarom?

De aanjager van een goed arbobeleid

Als preventiemedewerker ben je door je werkgever aangesteld om de preventietaken in de organisatie uit te voeren. Je helpt de organisatie bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden met als doel het voorkomen van uitval van collega’s door ziekte of ongevallen.

Dáárom Arbodienst Medprevent: onze aanpak

Bij ons is voldoende ruimte voor interactie, zodat je van elkaar kan leren met relevante praktijkvoorbeelden. Bij onze open trainingen zit je met maximaal 10 personen in een training. Na afloop van de training beoordeelt de instructeur of je competent bent en ontvang je een certificaat.

Wat leer je bij ons?

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je taken als preventiemedewerker hebben wij een 2-daagse basistraining en een 1-daagse opfristraining ontwikkeld. Tijdens deze trainingen leer je meer over/kom je meer te weten over:

 • Functie en taken van de preventiemedewerker
 • Arbeidsrisico’s in de organisatie
 • Arbowetgeving
 • Rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie
 • Algemene basiskennis over de uitvoering van de RI&E
 • Omgaan met ergonomie, fysieke belasting en agressie & geweld
 • Uitvoeren van de Taak-Risico-Analyse (TRA) voor specifieke risicovolle werkzaamheden
 • Uitvoeren van een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Milieuaspecten
 • Communicatieve vaardigheden om een goede veiligheidsinstructie (Toolbox) te maken en geven

Inschrijven

Word jij preventiemedewerker in je organisatie?

In twee dagen leiden we je op tot de drijvende kracht achter het opstellen en verbeteren van de arbeidsomstandigheden in je organisatie. Je leert alles over preventietaken, de Arbowet, de RI&E en de positie van de preventiemedewerker in de organisatie.

Voordelen van de preventiemedewerker

 • Vast aanspreekpunt in je organisatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn
 • Signaleert snel risico’s in je organisatie
 • Geeft gevraagd en ongevraagd onderbouwd advies
 • Drijvende kracht achter het opzetten en verbeteren van arbeidsomstandigheden
 • Sleutelpositie in het voorkomen van uitval/bij duurzame inzetbaarheid van werknemers
Voor wie?

Onze training preventiemedewerker is voor iedereen die binnen een organisatie aangewezen is als preventiemedewerker. Heb je de basistraining al gevolgd, dan kun je je inschrijven voor de opfristraining.

Na afloop van de training kun je:

 • Adviezen geven over veiligheidsvraagstukken en preventie
 • Uitvoeren van een RI&E en TRA
 • Registreren en onderzoeken van ongevallen
 • Coördineren de arbeidsomstandigheden en het -beleid
 • Voorlichting geven over veilig en gezond werken
 • Aanspreekpunt zijn voor de Nederlandse Arbeidsinspectie, veiligheidsadviseurs en arbodienst
Onze trainingslocaties

Je kunt onze training Preventiemedewerker volgen op onze locaties in Amstelveen, JoureLeek, De Meern en Capelle aan den IJssel.

Trainingslocaties

Training incompany

Meerdere preventiemedewerkers in één organisatie?

Met een training in de eigen werkomgeving kun je inspelen op de veiligheidsrisico’s in een specifieke organisatie. Bij organisaties met meerdere preventiemedewerkers verzorgen wij dan ook graag een cursus op locatie, wel zo makkelijk!

Minimaal 4 personen en maximaal 10 personen per training

Veelgestelde vragen

De training Preventiemedewerker is voor iedereen die binnen een organisatie aangewezen is als preventiemedewerker. Heb je de basistraining al gevolgd, dan kun je je inschrijven voor de opfristraining.

Als werkgever stel je minimaal één van je werknemers aan als preventiemedewerker om de preventietaken in je organisatie uit te voeren. Bij minder dan 25 werknemers en voldoende deskundigheid mag de directeur zelf de preventietaken uitvoeren.

De preventiemedewerker heeft kortgezegd drie wettelijke taken: 1. Meewerken aan de RI&E, 2. Adviseren over maatregelen t.b.v. een goed arbeidsomstandighedenbeleid en 3. Uitvoeren van deze maatregelen. Afhankelijk van de risico’s en wensen van de organisatie kan de preventiemedewerker kan meer taken hebben in zijn of haar takenpakket.

Wanneer je door je werkgever bent aangesteld als preventiemedewerker volg je onze 2-daagse basisopleiding Preventiemedewerker. Heb je al een opleiding gevolgd en wil je je kennis en vaardigheden op peil houden, dan volg je onze 1-daagse opfriscursus. Bij een positieve uitslag van het examen ontvang je een certificaat dat 2 jaar geldig is.

Om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden bieden wij preventiemedewerkers een 1-daagse opfriscursus Preventiemedewerker conform de laatste wet- en regelgeving.

Bij een basistraining leiden we je op tot preventiemedewerker in je organisatie. We leren je de basis aan en oefenen intensief met de lesstof. Bij de opfristraining herhalen we de basis-lesstof van de basistraining en gaan we dieper in op de stof. Deze verdieping is ieder jaar anders, waardoor je nooit dezelfde training volgt. Door jaarlijks onze opfristraining te volgen houd je je kennis up-to-date en je vaardigheden op peil.

Ja, volgens de Arbowet moet iedere werkgever een preventiemedewerker aanstellen om de preventietaken in de organisatie uit te voeren. Heb je als werkgever geen preventiemedewerker, dan kun je een boete krijgen van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

In de Arbowet is bepaald dat de preventiemedewerker moet samenwerken met de ondernemingsraad (OR)/personeelsvertegenwoordiging (PVT) en de arbodienst(verlener).

Wil je een training verplaatsen of annuleren? Wanneer je bent aangemeld, kun je tot 5 werkdagen voor de training kosteloos verplaatsen of annuleren. Was je niet aanwezig bij de training of wil je binnen 5 werkdagen voor de training verplaatsen of annuleren, dan brengen wij 50% van de kosten in rekening. Zie ook onze Algemene voorwaarden.