Zon, zee en... BHV: profiteer nu van 10% korting op een BHV-training in de zomerperiode! Bekijk de zomertrainingen hier.

Ploegleider BHV

Bij incidenten in je organisatie geldt: veiligheid voorop! Bij een inzet met meerdere BHV’ers is coördinatie door een ploegleider BHV daarom onmisbaar. De ploegleider BHV is goed voorbereid op de inzet van de BHV-ploeg bij incidenten.

Cursusduur

2-daagse opleiding of 1-daagse herhaling
van 08:30 - 16:00 uur

Inclusief koffie/thee en lunch

+ lesmateriaal, literatuur en certificaat

Prijs

opleiding: € 459,- p.p. (excl. btw)
herhaling: € 239,- p.p. (excl. btw)

De ploegleider geeft leiding aan de BHV’ers, bewaakt de veiligheid en houdt toezicht op de uitvoering van procedures en instructies door de BHV’ers. Bovendien zorgt de ploegleider BHV voor een goede afhandeling: hij of zij evalueert en rapporteert de inzet.

Waarom?

De leider van je BHV-ploeg

Als ploegleider voer je je taken uit in de eigen werkomgeving. Daardoor ken je de organisatie, de BHV’ers, de veiligheidsrisico’s en ben je op de hoogte van de interne BHV-procedures. Na het volgen van de training kun je tijdens incidenten binnen de organisatie op juiste wijze leidinggeven aan een inzet met meerdere BHV’ers en samenwerken met externe hulpverleningsdiensten.

Dáárom Arbodienst Medprevent: onze aanpak

De opleiding Ploegleider BHV volg je in twee dagen, inclusief examen. Ben je al ploegleider BHV en wil je je kennis en vaardigheden opfrissen, dan ben je met onze 1-daagse herhaling weer up-to-date. Naast de benodigde theorie geven we tijdens de training Ploegleider BHV voldoende aandacht aan praktijkoefeningen. De cursisten van de opleiding geven we bovendien een thuiswerkopdracht mee, die we bespreken tijdens de tweede lesdag.

Wat leer je bij ons?

In onze training behandelen we de kennis en basisvaardigheden die je als ploegleider BHV nodig hebt om je taken uit te voeren. Bij de training wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de branche of sector waarin de cursisten werkzaam zijn. Tijdens de training Ploegleider BHV besteden we onder andere aandacht aan:

 • Wet- en regelgeving BHV
 • Voorbereiding van de inzet van de BHV-ploeg
 • Oefenen met de BHV-ploeg
 • Leidinggeven aan een BHV-ploeg
 • Coördineren van hulpverlening
 • Verbindingen en communicatie/alarmerings- en communicatiemiddelen
 • Beoordelen van de veiligheidssituatie van de locatie
 • Beheren en controleren van BHV-middelen/middelen van de BHV-ploeg
 • Basisscenario’s/scenario’s die in de organisatie kunnen optreden à of bovenstaande oefenen d.m.v. scenario’s?
 • Samenwerken met externe hulpverleningsdiensten
 • Evalueren en rapporteren van inzet en oefeningen

Inschrijven

Wie geeft leiding aan jouw BHV’ers?

In twee dagen leiden we een van je werknemers op tot ploegleider BHV. Als ploegleider BHV kun je de leiding nemen over de BHV’ers in de organisatie en zorg je ervoor dat een incident op de juiste wijze wordt afgehandeld. Je leert alles over BHV, de Arbowet, de RI&E en de taken als ploegleider BHV in de organisatie.

Voordelen van de ploegleider BHV

 • Opgeleid om leiding te geven aan een inzet met meerdere BHV’ers
 • Houdt toezicht op de uitvoering van procedures en handelingen
 • Werkt samen met externe hulpdiensten bij incidenten
 • Oefent scenario’s met de BHV’ers in de organisatie
 • Evalueert en rapporteert over oefeningen en inzet van BHV’ers
Voor wie?

Iedere persoon die is aangesteld als ploegleider BHV in de organisatie kan worden ingeschreven voor de training Ploegleider BHV. Wel heb je voor de opleiding een geldig BHV-certificaat nodig en voor de herhaling een geldig certificaat Ploegleider BHV. Voor deze training vragen wij verder de volgende competenties van cursisten:

 • Mbo-/hbo-werk- en denkniveau
 • Algemene managementvaardigheden
 • Leidinggevende capaciteiten
 • Communicatieve vaardigheden
 • Stressbestendigheid
Onze trainingslocaties

Je kunt onze training Ploegleider BHV volgen op onze locatie in De Meern, Capelle aan den IJssel, Zwolle of Leek. De cursisten volgen in groepsverband een 2-daagse opleiding of 1-daagse herhaling tot Ploegleider BHV in hun organisatie.

Trainingslocaties

Training incompany

Meerdere Ploegleiders BHV in één organisatie?

De invulling van een training incompany is maatwerk. Met een training in de eigen werkomgeving kunnen onze instructeurs met de cursisten inspelen op de specifieke veiligheidsrisico’s, omstandigheden en doelen in hun organisatie. Bij organisaties met meerdere Ploegleiders BHV verzorgen wij dan ook graag een cursus op locatie, wel zo praktisch!

Ontvang doorgaans dezelfde werkdag reactie op je aanvraag!

Veelgestelde vragen

De training Ploegleider BHV is voor iedereen die binnen een organisatie aangewezen is als ploegleider BHV. We doen geen intake voor de training, maar gaan er wel vanuit dat je over een geldig BHV-certificaat en bovenstaande competenties beschikt. Heb je de opleiding al gevolgd, dan kun je je inschrijven voor de herhalingstraining.

Als werkgever kun je (één van je) werknemers aanstellen als ploegleider BHV in de organisatie. De ploegleider BHV is goed voorbereid op incidenten en coördineert de inzet van meerdere BHV’ers bij een incident in je organisatie.

De hoofdtaak van de ploegleider BHV is leidinggeven geven aan de BHV’ers in de organisatie. Daarnaast heeft de ploegleider een belangrijke taak in het bewaken van de veiligheid bij een BHV-inzet, houdt hij of zij toezicht op de uitvoering van de procedures en handelingen en handelt de ploegleider het incident af.

Wanneer je door je werkgever bent aangesteld als ploegleider BHV volg je onze 2-daagse opleiding Ploegleider BHV. De training bestaat uit 2 lesdagen met een examen. Heb je al een opleiding gevolgd en wil je je kennis en vaardigheden op peil houden, dan volg je onze 1-daagse herhalingstraining. Bij een positieve uitslag van het examen ontvang je een certificaat dat 2 jaar geldig is.

Om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden bieden wij een 1-daagse herhalingstraining Ploegleider BHV conform de laatste wet- en regelgeving.

Bij een opleiding leiden we je op tot ploegleider BHV in je organisatie. We leren je de basis aan en oefenen intensief met de lesstof. Bij de herhalingstraining herhalen we de basis-lesstof van de opleiding en gaan we dieper in op de stof. Deze verdieping is ieder jaar anders, waardoor je nooit dezelfde training volgt. Door 2-jaarlijks onze herhaling te volgen houd je je kennis up-to-date en je vaardigheden op peil.

Als je de training goed afsluit en het examen haalt, krijg je het certificaat Ploegleider BHV. Dit certificaat is 2 jaar geldig.

Een goede BHV-organisatie is wettelijk verplicht. Een ploegleider BHV is volgens de Arbowet niet verplicht. Vooral bij grote en complexe organisaties raden wij het wel aan om tenminste één ploegleider BHV aan te stellen om de BHV’ers aan te sturen.

Als ploegleider BHV’er werk je vooral samen met de Hoofd BHV en de uitvoerende BHV’ers in de organisatie. Ook kun je bij bepaalde taken samenwerken met het management van je organisatie, de preventiemedewerker en externe deskundigen, zoals de arbodienst.

Wil je een training verplaatsen of annuleren? Wanneer je bent aangemeld, kun je tot 5 werkdagen voor de training kosteloos verplaatsen of annuleren. Was je niet aanwezig bij de training of wil je binnen 5 werkdagen voor de training verplaatsen of annuleren, dan brengen wij 50% van de kosten in rekening. Zie ook onze Algemene voorwaarden.