Donderdag 26 september organiseren wij de inspiratiesessie 'Samen maken we elkaar beter' met o.a. gastspreker Loek Peters. Meld je gratis aan!

Alex over zijn baan als BHV-instructeur bij arbodienst Medprevent

Het voelde voor mij als een warme jas!

Na het volgen van een EHBO-cursus in 1989 en een aantal jaar als vrijwillige EHBO’er bij evenementen, besloot ik het roer om te gooien. Na bijna 24 jaar actief te zijn geweest in de grafische industrie als typografisch vormgever, kwam er een moment om afscheid te nemen en de stap te maken om BHV-instructeur te worden.

Na een tip van een collega-instructeur volgde een sollicitatie bij arbodienst Medprevent. Na een zeer prettig en open gesprek werd ik aangenomen. Het fijne aan de eerste weken bij Medprevent: je wordt niet meteen in het diepe geworpen in deze organisatie. De eerste paar weken wordt je begeleid door ervaren collega’s door mee te draaien en geleidelijk lessen over te nemen.

Wat mij meteen al opviel is de geweldige structuur binnen Medprevent. Er zijn altijd korte lijntjes naar collega’s waardoor een en ander snel geregeld kan worden. Het voelde voor mij als een warme jas!

Van BHV’er op de zaak naar het opleiden van BHV’ers

Als typografisch vormgever heb ik een prachtige creatieve loopbaan gehad, waar ik door de digitalisering enorme ontwikkelingen meemaakte. Van schets en doka tot het volledig ontwerpen en verwerken van bedrijfslogo’s op de computer. Het was een prachtig bedrijf waar het ontwerp ook nog eens werd bedrukt op textiel en relatiegeschenken in onze drukkerij.

Naast mijn grafische werkzaamheden was ik ook de EHBO’er/BHV’er op de zaak. In 1989 besloot ik een EHBO-cursus te gaan volgen bij de EHBO-vereniging in Tiel. Na behalen van het diploma werd ik al snel ingezet als vrijwilliger bij evenementen.  Mijn schoonvader, zeer actief bij deze vereniging en de brandweer, was mijn motivatie om ook deel te nemen aan landelijke EHBO-wedstrijden. Uiteindelijk heb ik hier 22 jaar aan deelgenomen.

Aan alles komt een eind en dus ook aan deze loopbaan. Door de economische zware tijden en de moordende concurrentie viel in mei 2013 het doek voor de organisatie waarvoor ik werkzaam was. Op het moment van het sluiten van ons grafisch bedrijf was ik 46 jaar. Na een paar aanbiedingen uit de grafische industrie heb ik toch besloten het roer om te gooien en de stap te maken om instructeur te worden.

Tijdens mijn opleiding tot EHBO-/EHAK-instructeur werd ik door een kleine BHV-organisatie uit Tiel benaderd om EHBO-opleidingen te gaan geven. Ik heb daar de mogelijkheid gekregen om ook de brandpreventie en ontruimingen te organiseren. Het was een zeer leerzame periode waarbij ik vaak in het diepe ben geworpen, maar steeds weer boven kwam. Na het wegvallen van een paar grote opdrachtgevers zat een vaste aanstelling er niet in. Ik heb deze kans aangegrepen om een nieuwe weg in te slaan bij arbodienst Medprevent.

Voordelen van een baan als BHV-instructeur

Een fantastische baan met veel afwisseling!

Hoe ziet mijn dag eruit? Elke dag ziet er anders uit vanwege de diversiteit aan trainingen. Ik geef naast de BHV-trainingen ook EHBO-/EHAK Oranje Kruis-opleidingen en -herhalingen, trainingen Ploegleider BHV, ontruimingen en watersportongevallen. De trainingen kunnen via open inschrijving op één van onze 70 locaties in het land plaats vinden of op locatie van de organisatie (incompany). Kortom: een fantastische baan met veel afwisseling!

Bovendien is goed contact met collega’s een voordeel voor mij. We hebben als instructeurs een groepsapp waarmee je snel informatie kunt delen. Er zit een grote hoeveelheid kennis in de groep. Je staat er dus nooit alleen voor.

Voordat wij als instructeur een training verzorgen is er door collega’s op kantoor al heel wat geregeld. De middag voor de training van de volgende dag krijg je alle informatie van je opdracht via e-mail binnen. Medprevent werkt als één groot team.

Een training van Alex

Ik zorg ervoor dat ik een halfuur voor de training aanwezig ben om alles voor te bereiden. De cursisten druppelen binnen en worden door mij warm ontvangen met – natuurlijk – een kopje koffie of thee. Als de groep compleet is, volgt een voorstelrondje. Ik begin het voorstelrondje door mezelf voor te stellen, daarna volgen de cursisten.

Het voorstelrondje vind ik een zeer belangrijk onderdeel van de training. Ik krijg een beeld van de cursist, leer wat hij/zij dagelijks doet en wat de risico’s zijn in de organisatie. Soms hebben ze iets meegemaakt wat een behoorlijke indruk heeft achtergelaten. Meestal komen dan wel een paar zaken naar boven waar we over gaan hebben naast het programma van die dag.

Mijn doel is mijn cursisten te motiveren; dat ze de dag ervaren als een BHV-beleving en naar huis gaan met het gevoel dat ze wat geleerd hebben. Ik probeer ze ook te stimuleren om op hun werk een veiligheidsrondje te maken zodat BHV niet ophoudt bij het einde van de trainingsdag.

Waarom zou jij kiezen voor arbodienst Medprevent?

Het werken met mensen en het idee dat iemand daadwerkelijk heeft kunnen optreden bij een calamiteit, door het volgen van de cursus, geeft mij een enorme voldoening.

Naast het geven van trainingen komen we als instructeursgroep eens in de twee maanden bijeen bij het werkoverleg. Het is een nuttige en gezellige bijeenkomst met een aantal vaste agenda punten zoals: hoe gaan de trainingen en voldoen onze locaties? Je mag zelf ook ideeën inbrengen. Tevens krijg je op deze dag je bestelling van lesmaterialen.

Naast je fantastische job, doen we als organisatie aan teambuilding door leuke uitjes met allerlei activiteiten, waarbij je ook eens een praatje kunt maken met collega’s die je minder vaak ziet.

Wil je in een familiebedrijf werken waar mensen ook als mensen gezien worden? Wil jezelf kunnen ontplooien? Wil je werken in een bedrijf dat past als een warme jas? Dan kies je voor Medprevent!