Nieuws

Veilig & gezond werken in de horeca

Geplaatst op 21 februari 2023

De komende weken controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie of bedrijven in de horecasector beschikken over een actuele risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) en een basiscontract arbodienstverlening. De Arbeidsinspectie wil hiermee toezicht houden op de naleving van de wet- en regelgeving op het terrein van arbeidsomstandigheden in de branche en goed werkgeverschap stimuleren. Hiermee draagt de inspectie bij aan betere arbozorg voor werknemers in de horeca.

Horecabedrijven hebben recent een brief ontvangen, waarin de Arbeidsinspectie aankondigt dat de bedrijven in week 9 het verzoek kunnen krijgen om hun RI&E – inclusief het plan van aanpak – en hun basiscontract arbodienstverlening te delen met de inspectie. Werkgevers wordt verzocht de documenten binnen zes weken op te sturen.

De RI&E en het basiscontract arbodienstverlening zijn verplicht

Niet alleen de horeca moet zorgen voor een actuele RI&E en een basiscontract arbodienstverlening. Iedere werkgever in Nederland is verplicht een RI&E uit te voeren en aan de slag te gaan met het plan van aanpak dat hieruit voortkomt. Sinds mei vorig jaar is er een nieuwe RI&E, wat voor alle bedrijven in de horeca betekent dat zij hun RI&E moeten actualiseren. We vertellen je graag hoe je dit aanpakt: risico-inventarisatie & -evaluatie.

Daarnaast moet je als werkgever beschikken over een schriftelijke overeenkomst met afspraken met een arbodienst of bedrijfsarts: het basiscontract arbodienstverlening. Dit contract is vereist om de regels omtrent ziekte in de Arbowet na te leven. Je kunt bij ons verschillende abonnementen afsluiten om aan de wettelijke verplichting van een basiscontract te voldoen.

Inspectiebezoek en/of boete

Ben je werkgever in de horeca en heb je een brief van de Arbeidsinspectie ontvangen? Of voldoe je als werkgever in een andere branche niet aan de eisen van de Arbowet? Ondernemingen die de wettelijk verplichte RI&E, het plan van aanpak en het basiscontract met de arbodienst niet kunnen aanleveren, riskeren een inspectiebezoek of een boete. Voorkom een boete en zorg ervoor dat je je documenten in orde maakt! Een boete kan oplopen tot wel € 3500,-.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over de RI&E en het plan van aanpak? Of kunnen wij jou helpen bij het basiscontract arbodienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op; onze medewerkers helpen je graag verder!

Ouder bericht
«
Recenter bericht
»

Gerelateerde berichten

Misschien vind je dit ook interessant