Groot rijbewijs CDE-keuring

Deelnemen aan het verkeer vereist een goede mentale en fysieke gezondheid. Voor het besturen van een voertuig zijn lichamelijke- en cognitieve functies nodig om geen gevaar voor jezelf of een ander te vormen. Bij het aanvragen of verlengen van een Groot rijbewijs is een gezondheidsverklaring van het CBR en een medische keuring verplicht. Tijdens de Groot rijbewijs CDE keuring onderzoeken onze deskundige artsen of jij medisch geschikt bent om te werken als chauffeur volgens de REG2000.

Tijdsduur

50 minuten

Geldigheid

5 jaar

Prijs

€ 88,- (excl. btw)

Waarom?

Veilig deelnemen aan het verkeer

Als beroepschauffeur moet je lichamelijk in staat zijn een voertuig te besturen, ook goed zicht is nergens belangrijker dan in het verkeer. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid maar ook voor die van andere weggebruikers. Om te onderzoeken of jij veilig de weg op kunt is een medische keuring (elke 5 jaar) verplicht bij het verlengen van groot rijbewijs C(E) of D(E).

Waar bestaat een Groot rijbewijs CDE-keuring uit?

De groot rijbewijs CDE-keuring  is gericht op het signaleren van aandoeningen die van invloed zijn op de rijgeschiktheid,  vooral op het gebied van: zicht, denken, doen, bewustzijn en middelengebruik of – misbruik. Voor een chauffeur is goed zicht en een snel reactievermogen noodzakelijk om geen gevaar op de weg te vormen.

De groot rijbewijskeuring CDE bevat:

  • Anamnese,
  • Biometrie (beperkt),
  • Visustest en gezichtsveldonderzoek,
  • Lichamelijk onderzoek (basis, onderzoek ogen, oriënterend neurologisch onderzoek en oriënterend onderzoek gewrichten),
  • Urineonderzoek.

De arts bespreekt alle resultaten direct in aansluiting op de onderzoeken. Wanneer aan de keuringseisen word voldaan ontvang je een pasje met daarop de geldigheidsduur van de keuring. De Groot rijbewijs CDE-keuring wordt op onze locaties in Heerenveen en Leek uitgevoerd. Bij grote aantallen is het mogelijk om de keuring op locatie uit te laten voeren als hiervoor een geschikte ruimte beschikbaar word gesteld. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

Maak keuringsafspraak →
Belangrijk!

Voor het inplannen van de keuring moet eerst een ‘gezondheidsverklaring’ worden opgestuurd naar het CBR, hierop krijg je bericht van het CBR waarin staat dat je gekeurd dient te worden en ontvang je een ZD-code. Zonder deze code/papieren van het CBR, kunnen onze artsen de keuring niet uitvoeren.

Gezondheidsverklaring
Code 95 punten nodig?

Om je vakbekwaamheid te verlengen moet je als vrachtwagen- of buschauffeur verplicht nascholing volgen, oftewel code 95. Met code 95 kun je als chauffeur aantonen dat je beroepsmatig een vrachtauto of bus mag besturen. Ben jij op zoek naar een training die meetelt voor code 95? Onze training U21-1 EHBO Onderweg (code 95) is speciaal voor beroepschauffeurs. Tijdens deze training komen verschillende modules aan bod en trainen cursisten samen met onze instructeur vaardigheden op het gebied van levensreddende eerste hulp, brandbestrijding en omgang met hulpverleningsdiensten. Rond je de training met positief gevolg af, dan ontvang je 7 punten die wij registreren bij het CBR. Iedere vijf jaar verleng je je code 95 door een nascholing te volgen voor in totaal 35 punten.

BHV-training met code 95