Zon, zee en... BHV: profiteer nu van 10% korting op een BHV-training in de zomerperiode! Bekijk de zomertrainingen hier.

Ted over zijn baan als veiligheidskundige en instructeur

Veiligheid maak je samen!

De combinatiefunctie veiligheidsadviseur en instructeur vind ik heel fijn: dagelijks ben ik actief bezig om mensen bewust te maken van het belang van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Het is niet alleen belangrijk om mensen het zelfvertrouwen te geven dat ze weten hoe een brandblusser of een brandslanghaspel werkt, maar als veiligheidskundige beoordeel ik ook of de juiste brandblusser op de goede plek hangt en goed bereikbaar is. Het prettige aan mijn functie is dus dat ik van twee kanten bekijk of alle veiligheidsaspecten in de organisatie op orde zijn en zo niet, wat de gevolgen kunnen zijn.

De voldoening haal ik dan ook zeker uit het creëren van bewustzijn en het krijgen van de “o ja”-reactie. Dat betekent namelijk dat ik met andere ogen naar risico’s op de werkvloer kijk dan iemand die mogelijk wat meer bedrijfsblind is. Uiteindelijk creëer je veiligheid samen, met medewerkers, de preventiemedewerker en – waar nodig – met externe deskundigheid.

“Allemaal hetzelfde doel: bewustzijn van veiligheid en gezondheid op de werkvloer”

In 2019 ben ik begonnen als veiligheidskundige bij arbodienst Medprevent. Al snel bleek deze functie goed te combineren met het geven van BHV-trainingen. Juist dit sprak mij aan; bij mijn vorige werkgever kwam ik erachter dat ik het inwerken en met name het menselijke aspect daarachter zeer leuk vind. Zo ontstond de combifunctie van veiligheidsadviseur­ en instructeur. Dit sluit bovendien perfect aan op mijn studie Integrale Veiligheidskunde.

Nadat ik een vacature had gezien op LinkedIn, kwam ik via een oud-studiegenoot in contact met arbodienst Medprevent. Vanaf het begin heb ik fijne gesprekken gevoerd met mijn leidinggevenden en mijn collega’s. Na het volgen van een cursus om BHV-instructeur te worden en een mooi inwerktraject, had ik voldoende kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan als adviseur en instructeur.

Professionele en persoonlijke groei

Ik heb me enorm ontwikkeld

In de bijna 4 jaar dat ik bij arbodienst Medprevent werkzaam ben, heb ik mijzelf enorm kunnen en mogen ontwikkelen. Waar ik bij mijn vorige werkgever veelal met slechts enkele collega’s werkte, had ik nu iedere dag andere mensen om mij heen met allemaal een andere achtergrond of ander belang. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik wat betreft kennis enorm ben gegroeid. Dat is namelijk ook het fijne binnen een organisatie als arbodienst Medprevent: iedereen heeft een andere achtergrond op het gebied van de brandweer, EHBO of zelfs de marine. We hebben echter allemaal hetzelfde doel: mensen bewust maken van veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Ook op persoonlijk vlak durf ik nu veel meer stappen te ondernemen. Dit zie ik bijvoorbeeld terug in het verenigingsleven in Burgum, waar ik momenteel scheidsrechtercoördinator ben bij de voetbalclub. Ik merk bovendien dat ik als scheidsrechter veel steviger in mijn schoenen sta dan 4 jaar geleden!

“Door de afwisseling en fijne sfeer ben ik na 4 jaar nog lang niet uitgekeken!”

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd en daarbij heb ik ook een hele goede begeleiding gehad. Alle collega’s bij arbodienst Medprevent staan altijd voor je klaar. Daarnaast staat de deur van mijn leidinggevende altijd open. En als ik veel onderweg ben, kan ik hem telefonisch ook bereiken. Doordat dit vertrouwen zo gegroeid is, heb ik in de afgelopen jaren tijdens mijn jaargesprekken aangegeven dat ik nog lang bij arbodienst Medprevent wil blijven werken. Gelukkig werd dit vertrouwen vanuit arbodienst Medprevent wederzijds bevestigd: in september 2022 ben ik begonnen met de opleiding Hogere Veiligheidskunde.

Wat ik nu nog steeds merk, is dat ik nog elke dag leer; niet alleen als het gaat om veiligheid en gezondheid, maar ook in het omgaan en werken met verschillende mensen. Ik hoop dat in de komende jaren te kunnen blijven doen. Vanwege de prettige onderlinge sfeer en goede verstandhouding tussen collega’s zou ik anderen ook zeker aanbevelen om ons team te komen versterken! De afwisseling, maar ook het altijd klaar willen staan voor elkaar zie ik wel als de grootste redenen waarom ik na 4 jaar nog lang niet uitgekeken ben.

Zie jij ook uitdaging in het creëren van bewustzijn bij werkgevers en werknemers? Wil je de theorie van arbeidsveiligheid koppelen aan de praktijk? Dan hebben wij een interessante vacature openstaan. Wacht niet langer en wellicht drinken wij in de toekomst wel een lekkere kop koffie of thee!

Oant sjen!