8 december 2022

17.00 - 21.00 uur

Gezondheidsplein Leek

Ben jij erbij?

Symposium ‘Gezond Verslaafd?!’

Verslavingen zijn overal. Maar ook binnen verslavingen zijn gezonde keuzes mogelijk. Hoe maak je die? En hoe beïnvloed je dit als werkgever? Dat behandelen onze sprekers tijdens het gratis symposium mét walking dinner (online deelname ook mogelijk!).

Donderdag 8 december 2022

Wat kun je verwachten?

Iedereen kent de positieve effecten van een gezonde leefstijl met voldoende beweging en slaap, niet roken en goede voeding op ons welbevinden en de duurzame inzetbaarheid op de werkvloer. Bewegen heeft zelfs een bewezen effect op het voorkomen van verzuim. De theorie is mooi, maar hoe gaat dat in de praktijk van de (bedrijfs)arts? De sprekers van ons Symposium ‘Gezond Verslaafd?!’ praten je bij over de huidige stand van zaken van leefstijl en bewegen in relatie tot amplitie, preventie en curatie.

De sprekers

Dr. Robert van de Graaf

Robert van de Graaf is verslavingsarts, bekend van de ‘Rookvrije generatie’. Met zijn enthousiasme en menselijke aanpak weet hij mensen, organisaties en instellingen met elkaar te verbinden. Zijn lijfspreuk ‘zitten is het nieuwe roken’ was inspiratie voor arbodienst Medprevent: we organiseren een staand symposium!

Dr. Steef Bredeweg

Steef Bredeweg weet als sportarts als geen ander hoe belangrijk een gezonde geest en een gezond lichaam zijn. Maar hoe breng je theorie in de praktijk? Steef zal als spreker op het symposium ingaan op de huidige stand van zaken van leefstijl en bewegen in relatie tot amplitie, preventie en curatie.

Jurjen de Boer

Hoger Veiligheidskundige Jurjen de Boer is de specialist als het gaat om risico’s in organisaties. Vanuit zijn adviserende rol gaat hij in op werkdruk in relatie tot verslaving. Sta je weleens stil bij werknemers die te bevlogen zijn, bijna verslaafd zijn aan hun werk en hierdoor vergeten ‘bij te tanken’?

Robert van de Graaf is bekend geworden van het opzetten van de ‘Rookvrije generatie’. Landelijk heeft hij aandacht gevraagd voor het erkennen van roken als verslaving, de behandeling daarvan en in bredere zin preventie.

Tegenwoordig richt Robert zich op leefstijl in het algemeen: hoe maak je in een maatschappij die veel van je vergt de juiste keuzes? Dat begint bij al een verslaving waar Robert, ook samen met Erik Scherder, maatschappelijke aandacht voor vraagt: zitten. Met het inzetten op de start van een nieuwe ‘beweging’ maakt Robert zich landelijk hard voor de lijfspreuk ‘zitten is het nieuwe roken’. Met kwalijke fysieke gevolgen, zijn we als maatschappij steeds meer gaan zitten en minder gaan bewegen. De laatste onderzoeken laten daarin verontrustende resultaten zien. Maar kunnen we in deze maatschappij nog wel níet verslaafd zijn? Of hebben we allemaal verslavingen en moeten we insteken op het maken van gezonde keuzes daarin?

Verslaafd zijn aan sporten lijkt een betere keuze dan verslaafd zijn aan zitten… Robert neemt ons tijdens het staande symposium mee in de zitverslaving van velen van ons en bespreekt wat we daaraan kunnen doen. Hoe kunnen werkgevers een steentje bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van deze verslaving? Robert heeft daarbij verfrissende inzichten, die onder meer betrekking hebben op de identiteit van de organisatie en het beroep. Hoe kan een identiteit waarmee we ons identificeren bijdragen aan het voorkomen en genezen van verslavingen? Wil jij als werkgever ook deze en andere nieuwe inzichten opdoen, meld je dan nu aan voor ons symposium!

Gastbijdrage van Health2Work

Er zijn tal van ergonomische hulpmiddelen op de markt om werkplekken gezonder en efficiënter te maken. Eén van de ergonomiespecialisten van Health2Work geeft tijdens het symposium een korte sessie over het belang van ergonomische werkomstandigheden en welke oplossingen er op dit moment allemaal mogelijk zijn om onze ‘zitverslaving’ in te perken.

Aanmelden symposium

Naam deelnemer(Vereist)
Deelname: fysiek of online?(Vereist)

Aanvullende informatie

Het symposium is staand, wat inhoudt dat er geen zitplekken beschikbaar zijn. Onder het mom ‘zitten is het nieuwe roken’ wil arbodienst Medprevent bijdragen aan een gezondere leefstijl.

Het symposium is gratis. Er is plek voor maximaal 100 mensen, dus zorg ervoor dat je er op tijd bij bent met aanmelden. Vol is vol!

Het symposium vindt plaats in het Gezondheidsplein van arbodienst Medprevent in Leek. Het adres is: De Hoogte 3 te Leek.

Bij het Gezondheidsplein zijn voldoende parkeerplekken. Ook stopt er een bus vlak voor de deur.

Het symposium is voor klanten van arbodienst Medprevent, maar ook voor werkgevers, HR-managers en professionals die adviseren op het gebied van arbeidsomstandigheden, (duurzame) inzetbaarheid en vitaliteit.

Is Leek te ver weg, of red je het niet om er op tijd te zijn? Geen probleem, ook online deelname is mogelijk. Meld je aan via het formulier en vink ‘online deelname’ aan. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je, ook online, het symposium staand bijwoont!