Medprevent, dat werkt gezonder!

Vormt uw RI&E een risico?

Inmiddels maakt het coronavirus al een tijd onderdeel uit van onze hedendaagse maatschappij en veelal ook van de algemene bedrijfsvoering binnen organisaties. Nu er steeds verdere versoepelingen doorgevoerd mogen worden, blijft het belangrijk om goed te kijken naar (nieuwe) risico’s zoals veelvuldig thuiswerken, de 1,5 meter-regel, thuisblijven bij gezondheidsklachten, hygiënemaatregelen en beperkte aanwezigheid en inzetmogelijkheden van bedrijfshulpverleners (BHV’ers).

Naast dat de meeste werkgevers een veilige en gezonde werkomgeving voor hun werknemers willen waarborgen, zijn zij daar mede vanuit de wet toe verplicht; de zorgplicht uit de arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Om dit te kunnen waarborgen is een goede Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) onmisbaar. Onderdeel hiervan is het opstellen van een aanpak om risico’s te voorkomen, vermijden of de gevolgen te beperken. Een RI&E dient altijd actueel te zijn waardoor nieuwe risico’s, zoals het coronavirus, hierin zeker niet mogen ontbreken. De reeds getroffen maatregelen en opgestelde corona-protocollen zijn dan ook niet afdoende. De gevolgen van deze maatregelen zorgen namelijk voor gewijzigde werkomstandigheden, zoals massaal thuiswerken, lage bezetting van gebouwen of leegstand en andere wijze van organisatie m.b.t. BHV. Deze omstandigheden brengen nieuwe risico’s met zich mee op het gebied van ergonomie en niet te vergeten de psychische effecten voor werknemers. De grens tussen privé en werk vervaagt in combinatie met onzekerheid over het behoud van werk. Kortom genoeg redenen om juist nu goed te kijken naar de risico’s van de arbeidsomstandigheden om onveilige situaties en uitval van medewerkers te voorkomen!

De Inspectie SZW houdt op grond van de arbeidsomstandighedenwetgeving toezicht op ongezonde/onveilige situaties. Vanwege die wetgeving kan de Inspectie handhavend optreden om naleving te bevorderen, zodoende ook bij ongezonde en onveilige situaties als gevolg van het risico op besmetting met het coronavirus. De maatschappelijke gevolgen van besmetting met het coronavirus zijn groot. Daarom krijgt de zorgplicht uit de Arbowet extra betekenis, benadrukt de Inspectie. Raadpleeg voor meer informatie omtrent handhaving en toezicht: https://www.inspectieszw.nl/onderwerpen/toezicht-inspectie-szw-op-coronamaatregelen.

Medprevent kan u ondersteunen bij het opzetten van een volwaardig arbobeleid, het meedenken en adviseren bij corona-protocollen en het opstellen van een getoetste RI&E.  Neem gerust contact met ons op via uw vaste accountmanager of via onze algemene contactgegevens: 0513 466 217, info@medprevent.nl of via het contactformulier op onze website: https://www.medprevent.nl/contact/

Download dit artikel als PDF: Vormt uw RI&E een risico?

Medprevent nieuwsbrief Blijf op de hoogte van onze dienstverlening!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief gericht op veiligheid en gezondheid en blijf volledig op de hoogte!

“Wij zijn al jaren erg te spreken over de samenwerking met Medprevent. De trainingen worden door het gehele land erg enthousiast ontvangen door onze collega’s.”

Fletcher hotels