Medprevent, dat werkt gezonder

Week van de RI&E

 

In de aanloop naar de Week van de RI&E (21 t/m 25 juni 2021) haalt onze Hoger Veiligheidskundige Jurjen de Boer wekelijks een aandachtsgebied binnen de RI&E aan. Deze week staan “de arbeidsrisico’s van thuiswerken” centraal.

Thuis (uit)gewerkt?

‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ is één van de meest gehoorde oproepen van het kabinet de afgelopen tijd. Het overgrote deel van werkend Nederland heeft deze coronamaatregel destijds doorgevoerd voor de functie waarbij thuiswerken mogelijk is.

Het begin was lastig en vereiste snel schakelen. Daarna volgde een fase van gewenning. Waarschijnlijk bent u inmiddels een expert op het gebied van Zoom- of Teams. In sommige gevallen vormt het thuiswerken een uitkomst maar nu we ruim een jaar verder zijn begint het thuiswerken bij de meeste mensen zijn tol te eisen.

Ook thuiswerken brengt arbeidsrisico’s met zich mee. Naast mogelijke lichamelijke klachten, door een niet verstelbaar bureau en stijgende temperaturen op de zolderkamer, zijn er ook psychosociale aspecten: de muren komen op je af, je verliest grip op je werk en/of werknemers, je ziet en spreekt je collega’s minder vaak, sterker nog je hebt de nieuwste collega’s nog niet eens ontmoet. Ook je thuissituatie kan onder enige spanning komen te staan omdat we meer op elkaars lip zitten. Het eendimensionale leven en werken is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Tijd om actie te ondernemen om het plezier in (thuis)werken weer terug te krijgen.

Tip voor werknemers: Zoek contact met je leidinggevende om te kijken of en waar eventuele aanpassingen mogelijk zijn. Raadpleeg onze white paper ‘Het (nieuwe) thuiswerken’ en bekijk onze webinars ‘Corona en de Arbowet’ of ‘Psychisch verzuim’ voor meer tips en voorbeelden.

Tip voor werkgevers: Informeer eens naar onze COVID-19 RI&E en onze nieuwe digitale tool: ‘de Digitale Health Check’. Met deze online vragenlijst wordt eenvoudig inzichtelijk gemaakt waar de risico’s liggen voor uw werknemers en interventie gewenst is. Hoe vol is de batterij van uw werknemers?

 

 

“Rentex is zeer tevreden over de op maat gemaakte dienstverlening en de goede samenwerking met de bedrijfsarts en het arboteam van Medprevent.”

Rentex