Medprevent, dat werkt gezonder!

Testen tegen verzuim

Personeelstekort dreigt.
Onze oplossing: testen tegen verzuim.

We kunnen er niet meer onderuit, ondernemers merken de gevolgen van het toenemend ziekteverzuim steeds meer. Door de huidige coronagolf, lange wachttijden bij de GGD en quarantaineplicht voor huisgenoten van besmette personen krijgen bedrijven de bezetting niet altijd meer rond en dreigt (tijdelijke) sluiting van het bedrijf.

Als arbodienst merken wij ook dat het verzuim binnen bedrijven oploopt. Het coronavirus blijft explosief groeien, waardoor steeds meer werknemers uitvallen en personeelstekort dreigt. Ook afwezigheid vanwege het afnemen van testen en wachten op de uitslag wordt onterecht als verzuim geregistreerd. Corona is bovendien steeds vaker de druppel tot uitval, zeker wanneer er al sprake was van andere psychische klachten. In de praktijk merken onze verzuimcoaches dat werknemers zich beperkt voelen in hun vrijheid, zowel door het afblazen van activiteiten als door het dragen van een mondkapje of het moeten tonen van een QR-code. Werknemers ervaren het toepassen van extra hygiënemaatregelen als ‘gedoe’ en soms wordt er zelfs gedacht dat maatregelen worden genomen om te treiteren.

Vanuit werkgevers komen ook steeds meer hulpvragen:

‘Hoe moeten we omgaan met situaties waar we zelf weinig invloed op hebben?,
Vraag je of een werknemer wel of niet gevaccineerd is?,
En wat als iemand medische klachten krijgt door de verplichte mondkapjes?’.

Iedereen heeft een andere visie op de pandemie. Dat gaat soms gepaard met conflicten op de werkvloer. Sommige werkgevers voelen zich in het nauw gedreven, omdat ze werknemers niet kunnen verplichten tot acties, zoals testen bij klachten of het tonen van een QR-code. Werkgevers merken ook dat werknemers zich makkelijker ziek melden en moeten noodgedwongen accepteren dat een werknemer niet komt opdagen bij verkoudheidsklachten.

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland geven aan dat zij steeds meer signalen ontvangen dat de problemen groeien blijkt uit een recent artikel van de NOS (Bogosavac, 2021). Juist nu de drukke decembermaand voor de deur staat, waarvan vele bedrijven het qua omzet moeten hebben om het jaar goed af te kunnen sluiten, is het personeelstekort nijpend.

Om de coronapandemie te bestrijden, het toenemende ziekteverzuim een halt toe te roepen en een veilige(re) werkomgeving voor werknemers te creëren, is het belangrijk om werknemers (met klachten) te testen. Door uw personeel regelmatig te testen kunt u met een redelijke zekerheid voorkomen dat het coronavirus rondgaat op de werkvloer en uw personeel één voor één uitvalt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: de GGD heeft de maximale testcapaciteit bereikt (Van Loon & Wassens, 2021) en er zijn lange wachttijden waardoor verkouden werknemers soms onnodig lang in quarantaine zitten (Bogosavac, 2021).

Sneltest via Medprevent

Medprevent vindt het als arbodienst van groot belang dat werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen. In deze tijd hoort ondersteuning bij het omgaan met het coronavirus daar ook bij. Het testen van uw werknemers kan (vroegtijdig) besmettingen opsporen, zodat zij veilig kunnen blijven werken. Daarom werkt Medprevent samen met spoedtest.nl en TIGRA om met een landelijke dekking sneltesten voor werkgevers aan te bieden. 

U kunt bij ons een vouchercode met een tegoed aan RIVM-gevalideerde sneltesten aanschaffen.

Voordelen:

✓ Uw werknemers kunnen snel getest worden;
✓ Op één van de 120+ locaties in Nederland;
✓ Uitslag binnen 30 minuten per beveiligde e-mail naar de werknemer;
✓ De testen worden afgenomen door professionele medewerkers;

Hierdoor wordt onnodig verzuim voorkomen en kunt u snel de juiste maatregelen treffen (Arbodienst Medprevent, 2021).

Wilt u meer weten over het laten testen van uw werknemers? Bekijk dan onze informatiepagina door op de blauwe button te klikken. Direct een vouchercode aanschaffen? Vul dan onderstaand formulier in.

Meer informatie


Bronvermelding

Arbodienst Medprevent. (2021). Aanbod tegoed sneltesten. Opgehaald van Medprevent: https://www.medprevent.nl/spoedtest/

Bogosavac, N. (2021, november 25). Bezettingsproblemen door ziekte en coronamaatregelen: ‘Het is heel naar’. Opgehaald van NOS: https://nos.nl/artikel/2406982-bezettingsproblemen-door-ziekte-en-coronamaatregelen-het-is-heel-naar

Van Loon, & Wassens. (2021, 11 29). Opgehaald van NRC: www.nrc.nl/nieuws/2021/11/29/maximaal-90000-test-hoe-moet-de-ggd-nu-verder-a4067266

 

 

 

Medprevent nieuwsbrief Blijf op de hoogte van onze dienstverlening!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief gericht op veiligheid en gezondheid en blijf volledig op de hoogte!

“Wij zijn al jaren erg te spreken over de samenwerking met Medprevent. De trainingen worden door het gehele land erg enthousiast ontvangen door onze collega’s.”

Fletcher hotels