Medprevent, dat werkt gezonder!

Hersenletsel en mentale veerkracht

Hersenletsel en mentale veerkracht

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van ons lichaam. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het aansturen en controleren van lichamelijke functies, maar coördineren ook onze cognitieve functies, bewustzijn en emoties. Wanneer je door bijvoorbeeld een ongeval of beroerte niet-aangeboren hersenletsel oploopt, heeft dit grote gevolgen voor (de aansturing van) je hele lichaam.  

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een beschadiging aan de hersenen die iemand tijdens zijn leven oploopt. Wanneer er iets in je hersenen beschadigt, merk je dat meteen. Je hebt je hersenen immers nodig bij alles wat je doet. Kun jij het je voorstellen dat een vanzelfsprekende dagelijkse activiteit, zoals koffiezetten, plots een enorm ingewikkelde taak wordt?  

Voor het uitvoeren van deze simpele taak zijn zowel lichamelijke functies als cognitieve functies nodig. De taak start met het lopen naar het koffiezetapparaat en het bijvullen van het waterreservoir. Voor deze taken zijn de aansturing en coördinatie van je benen en handen door je hersenen van belang. Als dit signaal niet juist wordt doorgegeven, vormt dit een grote uitdaging. Tegelijkertijd worden je geheugen en planning aangesproken. Hoeveel schepjes filterkoffie heb je nodig voor 2 koppen koffie en heb je er al wel een nieuw filter in geplaatst? Allemaal functies waar je hersenen verantwoordelijk voor zijn. 

Mensen die NAH oplopen krijgen in korte tijd een enorme tegenslag te verwerken. Wanneer je lichaam niet meer doet wat jij ervan verwacht, heb je een dosis mentale veerkracht nodig om te blijven oefenen, ondanks dat het niet meer lukt zoals voorheen. Veel patiënten met NAH zijn op zoek naar hulp en komen bij een revalidatiecentrum terecht. Bij revalidatie is het belangrijk om aangetaste lichaamsfuncties gericht en intensief te trainen. Doordat patiënten vaak langdurig dezelfde oefeningen herhalen, kunnen deze eentonig worden. En wanneer het alsmaar niet lukt, roept dit veel frustratie op. Revalidatie Friesland maakt daarom gebruik van een leuke nieuwe behandelmethode: de inzet van serious gaming. 

Serious gaming

Serious games zijn spellen waarbij vermaak ondergeschikt is aan het bereiken van een gesteld leerdoel. Het is een toegankelijke en motiverende manier om praktische vaardigheden (opnieuw) te leren. Bij revalidatie betekent dit dat je een oefening of beweging onder controle krijgt terwijl je een spel speelt waar je beter in wilt worden. Het spelelement maakt het oefenen afwisselend en uitdagend. De games kunnen specifiek worden afgestemd op de behoefte van de revalidant en geven direct feedback. Zo kunnen revalidanten ongedwongen werken aan hun herstel. 

De rol van serious gaming in de zorg is nog klein, maar aan groei onderhevig. Het ontwikkelen van serious games is een kostbaar en tijdrovend proces. Mede door de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek dat het nut van de serious game valideert voordat het in de praktijk gebruikt kan worden. Ook aan de apparatuur die nodig is voor serious gaming hangt een behoorlijk kostenplaatje.  

Revalidatie Friesland is in dat opzicht uniek door het aanbieden van serious gaming in het Oefenlandschap. Het Oefenlandschap is zoals een echt landschap: het is aan verandering onderhevig. Niet per se per seizoen, maar per aandachtsgebied. Innovaties en ontwikkelingen op het gebied van slimme zorg volgen elkaar in razend tempo op. Om alles uit de mogelijkheden te kunnen halen heeft Revalidatie Friesland donaties nodig.  

Met ons online college (17 maart) over ‘Mentale veerkracht’ willen we graag samen geld ophalen voor revalidatie met behulp van serious gaming voor mensen met NAH. Wil jij ook een steentje bijdragen aan de revalidatie (en mentale veerkracht) van mensen met niet-aangeboren hersenletsel?


Scan de QR-code om direct te doneren. 
 

 

“Apenheul zet zich in voor apen en hun leefgebieden over de hele wereld. Binnen de poorten van Apenheul is Medprevent al jaren onze innovatieve partner in het zorgen voor een veilige plek voor dieren, bezoekers en medewerkers. Ze doen wat ze beloven!”

Apenheul