Ziekteverzuim in zorg licht gedaald Het laatste nieuws

Ziekteverzuim in zorg licht gedaald

05-02-2013 - Onder de zorgmedewerkers is het ziekteverzuim vorig jaar licht gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Het verzuim in deze branche lag in 2012 op 5,1 procent, terwijl dit in 2011 nog lag op 5,3 procent.

Voornamelijk het 'kortdurende' verzuim heeft de daling mogelijk gemaakt. Het langdurige verzuim , dat wil zeggen dat iemand langer dan een jaar niet kan werken doordat hij of zij ziek is, is iets toegenomen. Dit is gebleken uit cijfers die vandaag naar buiten zijn gebracht door Vernet Verzuimnetwerk. De onderzoekscijfers zijn gebasseerd op gegevens van 500 zorgorganisaties met in totaal ongeveer een half miljoen medewerkers.

Al sinds 2008 is het totale ziekteverzuim al aan het dalen, met alleen in 2011 een kleine uitschieter omhoog. Ook deze totale daling wordt veroorzaakt door een daling van het kortdurende verzuim. Het aantal keer dat een werknemer zich ziek meldt is in de laatste paar jaren afgenomen, aldus Sjaak Verlinden, directeur van Vernet Verzuimnetwerk. "Een paar jaar geleden lag het gemiddeld op 1,5 keer per medewerker per jaar. Inmiddels is dit gemiddelde gedaald en wordt er geconstateerd dat veel organisaties al onder de 1 zitten".

Ook het zogenoemde grijsverzuim is de laatste jaren afgenomen vertelt Verlinden. "Grijsverzuimers zijn bijvoorbeeld mensen die donderdagavond flink hebben zitten drinken en vrijdag een kater hebben en zich om deze reden ziek melden. Tegenwoordig worden dit soort dingen echt niet meer geaccepteerd!"