Werktijden in liftenbranche vaak overtreden Het laatste nieuws

Werktijden in liftenbranche vaak overtreden

16-05-2013 - De Arbeidstijdenwet voor liftmonteurs wordt regelmatig overtreden doordat de werkdruk te groot blijkt te zijn. Dit is gebleken uit een enquête onder 190 werknemers in de liftenbranche, aldus FNV Metaal.

Uit de antwoorden blijkt dat liftmonteurs gemiddeld werkweken maken van rond de 50 uren en ook dat ze vaak meer dan 12 uur op een dag werken. 28% gaf aan dat ze in de afgelopen 6 weken minstens een werkweek hebben gemaakt van 60 uur of meer. Daarnaast heeft 30% van de betrokken liftmonteurs in deze 6 weken een dag gedraaid van meer dan 14 uur en daarmee dus de wet overtreden. 7% van hen geeft zelfs aan een dag van meer dan 16 uur te hebben gemaakt. As van Uffelen, bestuurder van FNV Metaal zegt er het volgende over: 'Er werken veel monteurs in de metaal- en installatiebedrijven in oproepdiensten. Het komt te vaak voor dat zij 's nachts oproepen hebben gehad en vervolgens gewoon overdag moeten doorwerken. Het gebrek aan rust na deze extra oproepen is zeer belastend, slecht voor de gezondheid en onveilig.

Duidelijk is dat de vakbond FNV Metaal eist dat de liften- en metaalbranche de overtredingen gaat aanpakken en ervoor gaat zorgen dat de Arbeidstijdenwet gaat worden nageleefd. Echter, volgens de vakbond wil de werkgeversorganisatie FME niets van deze landelijke regels weten.

Bron: ANP