63% van werknemers werkt zes uur lang zittend Het laatste nieuws

63% van werknemers werkt zes uur lang zittend

08-04-2013 - Werknemers zitten bij veel kantoren bijna de gehele dag achter hun bureau. Bijna twee derde (63%), brengt zes uur of langer per dag door op de werkplek. Werknemers zouden door hun werkgever gestimuleerd te worden om gebruik te maken van hun pauzes. Pauzes zijn namelijk belangrijk om het hoofd leeg te maken, de ogen rust te gunnen en weer met nieuwe focus aan het werk te kunnen gaan.

Office Angels deed onderzoek onder meer dan 1000 Britse werknemers. Uit dit onderzoek blijkt dat 63% van de werknemers minstens zes uur per dag achter zijn of haar bureau doorbrengt. Uiteraard hebben organisaties altijd momenten waarop het extra druk is maar van de onderzochte werknemers geeft 32% aan dat ze regelmatig moeten overwerken. 21% neemt het werk ook vaak mee naar huis. Te lange dagen hebben negatieve effecten op de werknemers doordat het stress kan veroorzaken.

Voldoende pauzes zijn belangrijk voor werknemers die de hele dag achter een beeldscherm zitten. De ogen hebben deze rust nodig om vervolgens weer met nieuw concentratievermogen aan de slag te kunnen gaan. Ook lopen werknemers die veel zitten extra risico op gezondheidsklachten aan de armen, nek en schouders. Vanuit het Arbobesluit moet de werkgever ervoor zorgen dat beeldschermwerk geen risico's oplevert. Na twee uur is het noodzakelijk om beeldschermwerk af te wisselen met iets anders. Sommige organisaties maken ook gebruik van pauzesoftware. De werknemer wordt er dan op gewezen dat hij of zij iets anders moet gaan doen. Het halen van een rondje koffie, of even oefeningen doen voor nek en schouders kan al voldoende zijn om de ogen even rust te gunnen.