Werknemer functioneert beter met pauzes Het laatste nieuws

Werknemer functioneert beter met pauzes

28-05-2014: Een werknemer die veel moet nadenken tijdens zijn werk, functioneert beter wanneer hij of zij regelmatige pauzes neemt. Het is voor de hersenen niet mogelijk constant maar informatie op te nemen. Voorkom daarom dat werknemers urenlang zonder pauze aan het werk blijven.

Het is niet verstandig uren achter elkaar te focussen. De hersenen kunnen dat niet aan. Op een gegeven moment zit het hoofd vol en dan is het niet efficiënt om nog langer door te gaan. Na ongeveer 45 minuten zijn de hersenen toe aan een pauze. Als de werknemer dan rust neemt, krijgen zijn hersenen de kans om informatie te ordenen, te verbinden met andere kennis en op te slaan. Bij moelijke materie of bij honger of vermoeidheid, is het nodig nog eerder te pauzeren.

Ook een korte pauze is effectief

Een onderbreking van het werk van vijf of tien minuten kan al voldoende zijn. Een ommetje maken of even koffie halen is voor een werknemer een moment van ontspanning. Zulke oefeningen stimuleren de bloedsomloop, waardoor de hersenen nieuwe zuurstof krijgen. Een andere manier om de hersenen even op andere gedachten te brengen, is het structureren of doorlezen van oude informatie. De werknemer moet tijdens een pauze in ieder geval geen compleet nieuwe informatie tot zich nemen. De pauze zorgt ervoor dat de hersenen volop associëren, verbindingen leggen en informatie integreren.

Originele bericht