Weinig kennis van reanimeren en gebruiken van AED Het laatste nieuws

Weinig kennis van reanimeren en gebruiken van AED

16-06-2015: Gloednieuw onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis wijst uit dat veruit de meeste Nederlanders ronduit in paniek raken wanneer iemand in hun nabijheid in het openbaar wordt getroffen door een levensbedreigende hartstilstand. Bijna driekwart (74%) weet niet of nauwelijks hoe te handelen in een dergelijke situatie. Daarbij komt ook dat bijna 60% geen enkel idee heeft waar zich de dichtstbijzijnde AED, het reanimatietoestel bij een acute hartcrisis, bevindt. 

Deze zorgwekkende staat van de 'eerste hulp door leken' is gebleken tijdens de presentatie van het onderzoek van het Rode Kruis. De resultaten werden gepresenteerd bij de start van hun collecteweek. Het Rode Kruis noemt de gebrek aan kennis van het reanimeren zelfs levensgevaarlijk. "Veel kansen op levensredding worden op deze manier verspeeld". 

Afgelopen jaar stierven circa 6400 Nederlanders een acute hartdood. Al met al heeft slechts 3,3% van de Nederlandse bevolking gedegen EHBO-kennis en/of een geldig diploma. De onzekerheid om zelf een reanimatie te starten blijkt zelfs zo groot dat slechts 29% dit ook daadwerkelijk doet. Ongeveer 43% overwint die twijfels pas echt als er niemand, maar dan ook niemand anders in de buurt is die de techniek van het reanimeren beheerst. "Al deze twijfels en onzekerheid zorgen helaas wel dat veel kostbare tijd verloren gaat". aldus Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels.
"En aangezien door reanimatie en het gebruik van een AED binnen zes minuten, de overlevingskans flink wordt vergroot, moeten we helaas concluderen dat de overlevingskans flink daalt door alle twijfels bij potentiële hulpverleners".

Stoffels noemt als dramatisch voorbeeld het recente overleden van een lid van een kaartclub. Tijdens het kaarten werd deze persoon getroffen door een acuut infarct. Niemand wist hoe er gehandeld diende te worden. Nadat 112 werd gebeld bleek de hulp te laat te komen. Uiteindelijk stierf het clublid. De leden besloten vervolgens een reanimatiecursus te volgen, opdat dit hen nooit meer zou kunnen overkomen. 

Volg nu de BHV cursus bij Medprevent!