Verstoorde nachtrust door mobieltjes en alcohol Het laatste nieuws

Verstoorde nachtrust door mobieltjes en alcohol

13-03-2014: Uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) blijkt dat Nederlanders al lang niet meer alleen slapen in bed. In het kader van de nationale slaapweek is onderzocht wat de slaapgewoontes zijn van bijna 1.000 nederlanders.

Kristiaan van der Heijden, slaaponderzoek Universiteit Leiden: "Geen wonder daarom dat bijna de helft van de Nederlanders niet tevreden is over zijn eigen slaap. Een hele hoop mensen doen het verkeerd". De meest opvallende resultaten uit het onderzoek zijn dat 41% van de ondervraagden voor het slapen gaan een alcoholische drank nuttigt. "Alcohol brengt je wel snel in slaap, maar het effect op de kwaliteit van je slaap is ongunstig. "Daarnaast wordt door 47% van de ondervraagden in bed getelefoneerd en 25% van de ondervraagden doet dat zelfs vaak."  

Biologische klok

Wat wellicht al bekend was, is dat het meerendeel van ondervraagden voor het slapengaan nog tv kijkt. Naast het tv kijken en telefoneren, internetten we tegenwoordig ook in bed. "Het licht op je schermpje heeft een bepaald kleurenspectrum met veel blauw. Juist die kleur heeft effect op je biologische klok", aldus Van der Heijden. Wanneer iemand dus voor het slapen gaan nog tv kijkt, dan raakt de biologische klok in de war. Het gevolg hiervan is dat 49% van de Nederlanders niet tevreden is over de slaap en 31% zich overdag slaperig voelt.  

Volledige rapport: NSWO