Verplichte BHV onbekend bij MKB'ers Het laatste nieuws

Verplichte BHV onbekend bij MKB'ers

04-09-12 - De helft van de MKB'ers heeft geen idee van het feit dat het verplicht is om binnen een bedrijf een bedrijfshulpverlener (BHV'er) aan het werk te hebben.

Dit is gebleken uit een onderzoek van de Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland. Hiervoor werden er 400 Nederlandse bedrijven over dit onderwerp ondervraagd. Een kwart van de ondervraagden denkt dat BHV wordt aangeraden, maar dat het niet verplicht is. Ook bij ongeveer 25 procent leeft het idee dat BHV verplicht is bij een bepaald aantal medewerkers. De overige 50 procent zegt wel te weten dat het verplicht is om een BHV'er aan het werk te hebben.

De stichting wil de MKB'ers waarschuwen dat als de Arbeidsinspectie erachter komt dat er geen hulpverlener aanwezig is, de boetes flink op kunnen lopen tot enkele duizenden euro's. 85 procent van de ondervraagden geeft aan dit laatste niet te weten.

De verplichting van de aanwezigheid van een BHV'er is sinds 1994 van kracht middels de Arbowet. Deze hulpverlener is verantwoordelijk voor EHBO, brandbeperking en brandbestrijding, evacuatie en het alarmeren en ondersteunen van de eventueel opgeroepen alarmdiensten.

Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland denkt dat de vele regels, wetten en verplichtingen voor onduidelijkheid zorgen onder MKB'ers. "Veel bedrijven hebben de klok wel horen luiden, maar de klepel ligt bij hen begraven onder de overvloed aan regelgeving."