Veel bedrijven zonder RI&E Het laatste nieuws

Veel bedrijven zonder RI&E

14-09-2017: De controle op riskante situaties op de werkvloer staat onder druk. Mark Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW, heeft aangegeven het “schokkend” te vinden dat veel bedrijven niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E. De eigen verantwoordelijkheid die bedrijven hebben voor veilig en gezond werken wil hij graag benadrukken. 

Er is door de Inspectie SZW een stijgende lijn geconstateerd in het aantal arbeidsongevallen in Nederland. Het aantal ongevallen bij bedrijven zonder dodelijke afloop steeg afgelopen jaar met 13 procent.  Ook stijgt het aantal dodelijke slachtoffers bij een arbeidsongeval. Zo vielen er in 2016 70 dodelijke slachtoffers op de werkvloer, 19 meer dan in 2015. Inspecteur-generaal Marc Kuipers spreekt bij de bedrijven zonder RI&E van een “trend die gekeerd moet worden.”

Kuipers is de hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW. Hij maakt zich zorgen over oorzaak en gevolg van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. 30 à 50 procent van de bedrijven beschikt niet over een wettelijk verplichte Risico- Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Kuipers spreekt van een schokkend aantal. Bedrijven vullen de eigen verantwoordelijkheid dus onvoldoende in. Hier zullen ze toch mee aan de slag moeten, aldus de inspecteur-generaal.

De uitspraken van Kuipers zijn gedaan in het televisieprogramma De Monitor van zondag 3 september. De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven zelf.  “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’. Die houding deugt niet.”

Wel opmerkelijk is het feit dat in diverse branches het aantal veiligheidskeuringen in 2016 juist is gestegen, tot ruim 262.000 keuringen. Deze trend heeft zich ook in de eerste helft van 2017 voortgezet. Daarnaast eisen opdrachtgevers steeds meer dat medewerkers beschikken over een VCA-diploma.