De Wereldgezondheidsorganisatie heeft woensdag een nieuw advies gepubliceerd. Van alle calorieën die iemand per dag eet, mag maximaal 10% bestaan uit suiker. Omgerekend is dat voor een volwassenvrouw ongeveer 25 gram suiker op een dag. Het probleem is dat het in de praktijk moeilijk is om dit te halen. "Als je één glas cola per dag drinkt, kom je al aan die hoeveelheid suiker.’’ Behalve het bekende suikerklontje dat veel mensen in de thee of koffie gebruiken, is aan een heleboel voedingsmiddelen suiker toegevoegd. ,,Suiker zit in mayonaise, ontbijtkoek, vleeswaren, vruchtensappen, blikken bonen, kant-en-klare sausjes en ga zo maar door. Het is moeilijk om in de supermarkt een gefabriceerd product te vinden waar géén suiker aan toegevoegd is.’’ Volgens Rijksen hebben fabrikanten suiker toegevoegd om het product lekkerder te maken voor de consument. ,,Maar het gevolg is nu dat we veel te veel suiker per dag binnenkrijgen.’’

En nu?

De Wereldgezondheidsorganisatie is een onderdeel van de Verenigde Naties. De adviezen van de WHO zijn niet bindend, maar de organisatie heeft wel een sterk adviserende rol en is ook veel in overleg met bijvoorbeeld de Europese Commissie. Voor Nederland zou het ministerie van Volksgezondheid een rol kunnen spelen in het terugdringen van suiker in het voedsel, op basis van dit advies.

Wat zou het ministerie van Volksgezondheid dan kunnen doen?

De kans dat een fabrikant zelf het suikergehalte fors terugbrengt is heel klein, denkt Rijksen. ,,De consument eet het product dan niet meer omdat de smaak ineens heel anders is en stapt over naar de concurrent. Maar als de overheid het gaat reguleren en het verplicht stelt, dan moeten de fabrikanten wel.’’