Te koud om te bouwvakken Het laatste nieuws

Te koud om te bouwvakken

16-01-2013 - De gevoelstemperatuur ligt in deze periode soms ver onder 0. Duizenden bouwvakkers gaan hierdoor niet aan het werk zonder beschermende maatregelen. Uiteraard is dit zo afgesproken in de CAO voor de Bouwnijverheid. Bouwvakkers hebben namelijk het recht om niet te gaan werken zonder deze maatregelen bij een gevoelstemperatuur lager dan -6 graden Celsius.

"Doorwerken zonder treffende maatregelen zorgt voor gevaarlijke situaties. Bouwvakkers kunnen wel degelijk aan het werk worden gehouden maar dan zullen deze maatregelen getroffen moeten worden zodat ze niet blootgesteld worden aan die te lage gevoelstemperatuur. Bouwbedrijven kunnen door afdekschermen op te hangen of een hittekanon aan te zetten, de werkplek verwarmen. Daarnaast zou je werknemers ook vervangend werk kunnen laten doen" zegt Mieke van Veldhuizen, sectorbestuurder bij FNV Bouw & Infra.

Jaarlijks constateert de vakbond toch dat er bouwvakkers door moeten werken , ondanks de gevaarlijke omstandigheden. Twintig procent van de bouwvakkers heeft aangegeven dat ze van hun werkgever door moesten werken zonder bescherming tijdens de winter van vorig jaar, en dat terwijl de gevoelstemperatuur onder de -6 graden lag. Dit is gebleken uit een enquête onder ruim 1000 leden van de vakbond. Wanneer er geen extra maatregelen worden genomen onder deze omstandigheden, kan dit leiden tot onderkoeling, bevroren vingers en ongelukken.

Uit dezelfde enquête blijkt ook dat 15 procent van de bouwvakkers aangeeft dat er op hun bouwplaats onduidelijkheid heerst over de regels rondom vorstverlet. Als reden hiervoor gaven ze aan dat collega's onder andere CAO's werken, met andere regels, of ZZP-er zijn. Van Veldhuizen: "Wij pleiten er dan ook voor om de regels rondom vorst te laten gelden voor alle werkenden op een bouwplaats".

Er is door FNV Bouw & Infra deze winter een speciaal ijs-team ontwikkeld die bouwplaatsen in heel Nederland bezoekt. Er wordt door dit team bekeken of er geen gevaarlijke situaties ontstaan en ze zullen waar nodig in gesprek gaan met de uitvoerders. Ook heeft de vakbond een gratis sms-dienst voor leden. Met deze sms-dienst kunnen leden de postcode van hun bouwplaats sms-en waarna ze iedere dag twee sms-jes met de gevoelstemperatuur op desbetreffende locatie ontvangen. Ook kunnen leden een App downloaden met daarin de gevoelstemperatuur ter plaatse en alle afspraken uit de CAO.

Bouwvakkers hebben het recht om te stoppen met werken als de gevoelstemperatuur lager is dan - 6 graden tenzij passend vervangend werk wordt geboden. Het hoeft dus niet te vriezen. Als het vriest mogen bouwvakkers het werk ook staken als rijwegen en looppaden niet goed begaanbaar zijn, de werkgever geen doorwerkkleding verstrekt en/of als sneeuw niet gemakkelijk te verwijderen is.

Werkgevers kunnen na 17 vorstdagen vorst-ww aanvragen bij het UWV. Werknemers krijgen altijd hun volledige salaris doorbetaald en niet-gewerkte dagen gelijk zijn gesteld aan hun gewone werkdagen. Deze afspraken over vorst-WW zijn gemaakt tussen FNV Bouw & Infra met werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nedrland.