Samenwerking arbodienst belangrijk bij verzuim Het laatste nieuws

Samenwerking arbodienst belangrijk bij verzuim

24-04-2013 - Werkgeversvereniging AWVN heeft onlangs samen met de brancheorganisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) een tienpuntenplan gepubliceerd die bedrijven kan helpen bij het selecteren van een arbodienst. Daarnaast biedt het handvatten voor de praktische samenwerking tussen werkgever en arbodienstverlener.

Het selecteren van een goede arbodienst is voor een organisatie erg belangrijk. Daarbij komt dat de onderlinge samenwerking goed moet zijn. AWVN en OVAL hebben om deze reden het boekje 'Tienpuntenplan voor gezonde samenwerking tussen werkgevers en arbodienstverleners' gepubliceerd.

Het document is een hulpmiddel bij het maken van goede, heldere afspraken over uitkiezen van een arbodienstverlener en helpt daarnaast dus ook bij de invulling van een praktische samenwerking. Zo is er een checklist opgesteld om tot een passende arbodienst te komen. Zo kan het slim zijn om te kijken of de arbodienst gecertificeerd is en of de uitgangspunten van de arbodienst met betrekking tot bijvoorbeeld verzuim, passen bij de organisatiecultuur. Ook is het goed om te kijken naar de ervaring van de arbodienst en in welke branches de arbodienst actief is.

Eén van de tien punten uit het boekje van AWVN en OVAL, is het vormgeven van het verzuimbeleid en de verzuimbegeleiding. Eén dag verzuim kost een werkgever gemiddeld € 250,- door verminderde productiviteit en de kosten voor een eventuele vervanger, aldus de auteurs van het boekje. Door een goede samenwerking met de arbodienst, kan een werkgever het verzuim aanpakken en positief beïnvloeden.