Opslag gevaarlijke stoffen te vaak niet in orde Het laatste nieuws

Opslag gevaarlijke stoffen te vaak niet in orde

15-04-2013 - Vorig jaar hadden 121 bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan, hun brandveiligheid niet op orde. Dit wordt geconcludeerd in een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). In het rapport komt niet naar voren om welke bedrijven het daadwerkelijk gaat.

De kwestie is vooral onder de aandacht gekomen door de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk en de problemen die er geweest zijn bij tankopslagbedrijf Odfjell in het Botlekgebied.

De Inspectie geeft aan dat bij veel bedrijven de brandbeveiligingsinstallaties moeten worden aangepast omdat ze niet aan de eisen voldoen. Het toezicht op die installaties is vaak uitbesteed aan particuliere inspectiebedrijven, maar die voldoen echter heel vaak niet aan de vereisten om die inspecties te mogen uitvoeren, aldus de ILT.

In 2010 werd er eerder onderzoek gedaan naar de brandveiligheid bij bedrijven waar meer dan 10 ton aan gevaarlijke stoffen ligt opgeslagen. Destijds werden 151 bedrijven onder toezicht geplaatst. Er mag dus geconcludeerd worden dat de situatie dus wel enigzins verbeterd is, zegt de ILT.