Oproep Rode Kruis: Durf AED te gebruiken Het laatste nieuws

Oproep Rode Kruis: Durf AED te gebruiken

22-02-2018: Uit onderzoek van Kantar Public (voormalig TNS NIPO), in opdracht van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis, is gebleken dat minder dan een derde van de Nederlanders zonder kennis van reanimatie een AED (Automatische Externe Defibrillator) durft te gebruiken om iemand te reanimeren. Deze cijfers zijn zorgwekkend en daarom roept het Rode Kruis alle Nederlanders op om in het geval van een reanimatie juist wel een AED te gebruiken. 

"Het gebruik van een AED is heel simpel. Dat besef moet tussen de oren komen", aldus het Rode Kruis. Met een AED kan een stroomstoot worden toegediend aan het hart, waardoor het hartritme kan worden hersteld. Het gebruik van een AED in combinatie met reanimeren is van groot belang aangezien het de overlevingskans van het slachtoffer flink doet toenemen. Daarnaast zou iedereen een AED kunnen bedienen omdat het apparaat exact verteld wat je moet doen.

Van de ondervraagden zonder kennis van reanimatie zou slechts 42 procent een onbekende reanimeren. Van de Nederlanders die wel kennis hebben van reanimatie is 97 procent bereid om een onbekende te helpen. Om deze reden is het doel van het Rode Kruis om meer mensen ervan te overtuigen zich te gaan laten scholen. Dit kan bijvoorbeeld door een BHV training, een AED / reanimatie training of een EHBO training te gaan volgen.

Maar ook zonder scholing of training kan er worden geholpen, zegt de hulporganisatie. "Hulp bieden begint al met 112 bellen. Dat is de eerste en belangrijkste stap bij een reanimatie. De meldkamercentralist begeleidt je vervolgens door de reanimatie. Ook de AED geeft gesproken instructies".