Onveilige steigers op bouwplaatsen Het laatste nieuws

Onveilige steigers op bouwplaatsen

26-09-2012 - Er wordt op teveel kleine bouwlocaties onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Dit werd vandaag gemeld door de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie.

Ruim 650 kleine bouwplaatsen (84 procent), in verschillende Nederlandse binnensteden, voldeden niet aan de eisen, zo blijkt uit controle. In 265 gevallen was het zelfs zo gevaarlijk dat het werk direct stilgelegd is. Op jaarbasis vinden er 10 tot 15 dodelijke ongevallen plaats in de bouw en bij onderhoud van woningen, kantoren en fabrieken. De meest voorkomende oorzaak is dat mensen van een ladder of steiger vallen.

Bij kleine bouwlocaties is het vaak lastig om bouw- en klimmaterieel aan te voeren en op te slaan. Dit komt voornamelijk door de beperkte ruimte. Hierdoor is het vaak ook lastiger om aan alle veiligheidsvoorschriften te kunnen voldoen. De inspectie heeft vastgesteld dat vaak niet alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. Ook worden leuningen, remmen voor de wielen van rolsteigers of diagonalen die de constructie moeten stabiliseren gemakshalve te vaak niet gebruikt.

Daarnaast is gebleken dat het materieel dat gebruikt wordt, zoals ladders en trappen, niet jaarlijks een keuring ondergaat. Volgens de Inspectie SZW, realiseren vooral de ZZP'ers zich niet dat dergelijke verplichtingen ook voor hen geldt.

Alle bouwbedrijven die zich niet aan de veiligheidsvoorschriften hielden, hebben onder druk van SZW de risico's inmiddels weggenomen. In totaal zijn er 71 boetes uitgedeeld. 3 hiervan waren voor werknemers die zelf onveilig werkten, terwijl de werkgever wel zorgde voor een veilige werkplaats.