Nederlanders weten te weinig over reanimeren Het laatste nieuws

Nederlanders weten te weinig over reanimeren

12-05-2017: Diverse landelijke media melden vandaag dat bijna drie kwart van de Nederlanders nog steeds te weinig weten over reanimeren. Hierdoor weten veel mensen niet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis. 

De statistieken over reanimeren zijn te vergelijken met die van twee jaar geleden. Het Rode Kruis geeft aan dat het van groot belang is dat hier verandering in gaat komen.

De kennis over de Automatische Externe Defibrillator (AED) is ten opzichte van twee jaar geleden wel iets toegenomen. In totaal weet 80 procent wat een AED is. In 2015 was dit 76 procent. Echter weet maar ongeveer 25 procent hoe de AED werkt en weet bijna 50% van de Nederlanders geen AED in de buurt van zijn of haar huis te vinden. 

"De lage kennis over reanimatie is ernstig. Het is van levensbelang dat Nederlanders massaal leren reanimeren en de AED leren te bedienen", aldus Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "Als binnen 6 minuten wordt gestart met de reanimatie en de AED wordt gebruikt, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. We roepen dan ook iedereen op een reanimatiecursus te doen."