Minder doden dankzij Defibrillators Het laatste nieuws

Minder doden dankzij Defibrillators

04-03-2014: In de afgelopen zes jaar is het aantal patiënten wat een hartaanval overleefd, flink gestegen volgens een onderzoek door Ruud Koster. De reden hiervoor is het toenemend aantal AED's, op straat. Een AED geeft mensen met een hartstilstand een schok, zodat het hart weer regelmatig gaat kloppen.

Een onderzoek in Noord-Holland wijst uit dat in 2012 58 procent van de mensen met een hartstilstand gereanimeerd zijn met een AED, al voordat de ambulance kwam. In totaal hebben 61 mensen dit overleefd.In 2006 lag het percentage dat gereanimeerd werd met behulp van een AED op slechts 20 procent. Toen overleefden slechts 19 mensen een hartstilstand.Omgerekend naar heel Nederland zou dat in 2012 neerkomen op ruim 400 overlevenden. Dit aantal overlevenden kan nog verder omhoog, omdat het ambulancepersoneel niet altijd de juiste informatie krijgt. Daarnaast weet het personeel niet altijd of de AED wel of niet is gebruikt. Een ander probleem is dat niet alle informatie wordt overgedragen aan de artsen. De AED's bezitten namelijk heel veel informatie, maar dan moet deze er wel 'uitgehaald worden'.

De AED's kunnen echter vaak niet worden uitgelezen in het ziekienhuis, maar alleen op locatie. Dat is meteen het probleem: de AED's zijn aangeschaft door winkels, bedrijven of gemeenten en deze willen de AED's niet kwijt.

Zelf een AED aanschaffen?