Miljarden bezuinigen met gezonder personeel Het laatste nieuws

Miljarden bezuinigen met gezonder personeel

10-10-2012 - Het investeren in een betere gezondheid van hun personeel, kan werkgevers fors schelen. Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt namelijk alle bedrijven samen ieder jaar 2,6 miljard euro aan kosten. Wanneer dit per werknemer bekeken gaat worden betekent dit circa 400 euro per jaar. Daarnaast is een gezonde werknemer ook nog eens een stuk productiever. Een toename van de productiviteit met 1 procent door duurzaam werken is goed voor 6 miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers betekent dat een jaarlijkse stijging van de omzet met 95.000 euro.

Deze cijfers komen uit een doorrekening van adviesbureau CapGemini. Deze doorrekening is verricht in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. De resultaten worden vandaag bekend gemaakt door Staatssecretaris de Krom. Dit zal plaatsvinden bij de start van de campagne Duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid van personeel levert volgens de cijfers daadwerkelijk winst op.

Samen met 100 bedrijven die al ervaring hebben in duurzaam werken, heeft het ministerie in kaart gebracht hoe hiermee ook succes behaald kan worden door andere werkgevers. De ervaringen zijn in een manifest neergelegd die de staatssecretaris naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In dit manifest staan ook enkele voorbeelden beschreven. Onder meer een voorbeeld van een Brabantse thuiszorgorganisatie die het ziekteverzuim met 5 procent terug heeft weten te dringen door te gaan werken met kleinere teams. Door deze maatregel voelen medewerkers zich meer betrokken bij hun werk. Een schoonmaakbedrijf verlaagde hun ziekteverzuim van 12 naar 4,5 procent door onder andere een spreekuur met een fysiotherapeut. Vorige week maakte scheepsbouwer IHC Merwede in Sliedrecht bekend dat ze stiekeme rokers gaan beboeten om de gezondheid van de werknemers te bevorderen.

Werkgevers zullen met de huidige arbeidsmarkt meer moeten doen om hun personeel te behouden en vooral om fit te houden. Sociale Zaken wijst hier nogmaals duidelijk op door aan te geven dat de arbeidsmarkt de komende jaren drastisch verandert door de vergrijzing. De campagne Duurzame Inzetbaarheid moet hierbij vooral een stimulans zijn.

De juiste arbodienst en preventieve medische keuringen kunnen u de nodige kosten besparen!