Meer kans op hartaanval bij diabetes Het laatste nieuws

Meer kans op hartaanval bij diabetes

11-12-2012 - Mensen met diabetes hebben 48 procent meer kans op een hartaanval, zo blijkt uit cijfers van het National Diabetes Audit (NDA).

Naar aanleiding van de resultaten uit het rapport, pleit Diabetes UK voor dringende maatregelen. Uit het rapport blijkt dat in de periode 2010 tot 2011 14.500 mensen met diabetes een hartaanval hebben gekregen. In totaal zijn dit er 4.694 mensen meer dan vooraf verwacht. In werkelijkheid ligt het aantal diabetes-gerelateerde hartaanvallen nog hoger, omdat meer dan 10 procent van de mensen met de aandoening niet zijn opgenomen in het onderzoek. Bovendien hebben de cijfers alleen maar betrekking op mensen in Engeland en Wales. Ook meldt het rapport dat mensen met diabetes 65 procent meer kans hebben op hartfalen dan mensen zonder diabetes.

Hoewel het algemeen bekend is dat diabetes de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen, geeft dit rapport voor het eerst aan hoe groot de kans is op een hartaanval bij diabetes. Aangezien veel mensen met diabetes ook een hoge bloeddruk en bloedsuikerspiegel hebben, neemt het risico op hart- en vaatziekten alleen maar toe.

Barbara de Jong van Diabetes UK zegt het volgende: "De bevinding dat mensen met diabetes bijna 50 procent meer kans hebben op een hartaanval is schokkend. Dit is één van de belangrijkste redenen dat vele duizenden mensen met de aandoening vroegtijdig overlijden. Het is een tragedie dat een groot deel van deze duizenden hartaanvallen voorkomen hadden kunnen worden door betere voorlichting, behandeling en zorg".