Inspectie SZW gaat kleine bouwlocaties controleren Het laatste nieuws

Inspectie SZW gaat kleine bouwlocaties controleren

17-04-2014: De komende maand gaat de Inspectie SZW intensief controleren  of ladders, trappen  en rolsteigers op kleinere bouwlocaties  veilig en goed worden gebruikt.  Ieder jaar gebeuren er met deze hulpmiddelen op bouwterreinen nog steeds veel ongevallen. Gemiddeld vijf mensen laten daarbij het leven en tientallen bouwvakkers blijven met letsel zitten door een val van een ladder of steiger.

De Inspectie heeft vaker gelijksoortige acties uitgevoerd. De Inspectie bezocht afgelopen jaar 487 bouwlocaties in diverse binnensteden. Op 77 % van deze kleine bouwlocaties werd toen onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Een verklaring hiervoor is onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen,  volgens de Inspectie.

De komende inspectieronde vindt plaats  in het hele land. Met name kleine(re) bouwlocaties in de binnensteden worden bezocht. Het gaat dan om nieuwbouw, verbouw, onderhoud en reparatie door bouw- en aannemingsbedrijven, schilders en installateurs. Extra in de belangstelling dit jaar staat het aanbrengen en onderhouden van zonnepanelen op daken. In 2013 lieten bij deze werkzaamheden vier mensen het leven.

Wanneer onveilige situaties worden aangetroffen, zullen de inspecteurs het nemen van passende maatregelen afdwingen, zodat er veilig gewerkt wordt. Deze maatregelen zijn het geven van een waarschuwing, het uitdelen van een boete of het stilleggen van de werkzaamheden.