Hogere boetes arbeids- en rusttijden fraude vrachtverkeer Het laatste nieuws

Hogere boetes arbeids- en rusttijden fraude vrachtverkeer

02-06-2014: De boetes voor frauderen met de tachograaf in het vrachtverkeer zijn sinds 31 mei flink omhoog gegaan. Door te frauderen met de tachograaf worden de arbeids- en rusttijden aangepast. De werkgevers die hun werknemers de arbeids- en rusttijden laten overtreden, lopen het risico op €4400 boete.

Deze boete was vroeger Є 1300 of € 2200. De boete is ook verhoogd voor de chauffeur die als werknemer werkt. Deze boete bedraagt nu in plaats van € 550 zelfs € 1500. De aanscherping van het sanctiebeleid moet  bedrijven en chauffeurs stimuleren de arbeids- en rusttijden beter te registreren.

Het blijkt dat er in de praktijk diverse methodes worden gebruikt om de registratie van de arbeids- en rusttijden te manipuleren. Hierdoor komt niet alleen de veiligheid, gezondheid en welzijn van de chauffeurs in gevaar, maar ook de verkeersveiligheid. Daarnaast zorgt het frauderen met de tachograaf voor oneerlijke concurrentie. Transportbedrijven die zich niet aan de regels houden kunnen meer omzet draaien dan diegenen die dat wel doen. Alle boetes die een controle op de naleving van de arbeids- en rusttijden frustreren, gaan flink omhoog.

De controle op de arbeids- en rusttijden valt onder de reguliere inspectietaken. Afgelopen jaar bleek uit gerichte inspecties van de Inspectie Leefomgeving en Transport op manipulatie dat 20% van alle bestuurders knoeien met de arbeids- en rusttijden.

 

Originele bericht