Hoger ziekteverzuim door aanhoudend winterweer Het laatste nieuws

Hoger ziekteverzuim door aanhoudend winterweer

20-03-2013 - Door het aanhoudende winterweer blijft er een piek bestaan in het huidige ziekteverzuim. Al gedurende drie maanden ligt het gemiddelde verzuim al tussen de negen en tien procent. Waar het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers halverwege oktober nog lag op 4,6 procent (270.000 werknemers), steeg het verzuimpercentage door de griepgolf tot 9,6 procent in de week van 15 december.

Vanaf dit moment is het ziekteverzuim behoorlijk constant gebleven. Het totaal aantal werknemers dat op dit moment thuis zit in verband met ziekte, komt daarmee op ruim 560.000, zo blijkt uit gegevens van de Verzuimbarometer van UNIT4.

Het weer heeft dus een behoorlijk grote invloed op het ziekteverzuim. Als er wordt gekeken naar de dagpercentages van het verzuim, neemt het verzuim iets af bij goed weer en neemt het weer toe als de temperatuur weer daalt. Er bovenuit steken de laatste week van januari, de gehele maand februari en de eerste week van maart. Het ziekteverzuim lag in deze periode op 9,8 procent. Tijdens de eerste paar dagen van februari kwam het percentage zelfs boven de 10 procent uit.

Ook voor de economie heeft het uiteraard gevolgen. Gemiddeld genomen worden de kosten van een zieke werknemer geschat op 250 euro per dag. Door het hoge verzuimpercentage, kost het de Nederlandse economie iedere dag ruim 140 miljoen euro per dag. Dit is al het geval sinds half december. Wanneer de hele winter tezamen wordt genomen en er wordt gekeken naar de totale kosten, komt UNIT4 uit op een bedrag van ruim 12,6 miljard euro. Bij deze kosten wordt geen rekening gehouden met eventuele vervangingskosten, commerciële derving en kosten die betaald worden aan een arbodienst.