Haperende AED's veroorzaken doden Het laatste nieuws

Haperende AED's veroorzaken doden

28-02-2013 - Ondanks dat het aantal onbekend is, zijn er in Nederland afgelopen jaren doden gevallen door haperende AED's.  Hierover zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) diverse meldingen binnengekomen. Een AED is een apparaat die elektrische schokken moet geven bij een hartstilstand. De AED's werkten niet op het moment dat dit nodig was en dus bleef de elektrische schok uit.

Over het exacte aantal meldingen kon een woordvoerster van de inspectie geen uitspraken doen. "Maar het zijn er voldoende om er aandacht voor te vragen". Ook de Hartstichting kan de omvang van het probleem niet inschatten. Duidelijk is wel dat de inspectie het probleem heeft aangekaart in een brief aan de AED-fabrikanten.

"Het onderhoud schiet vaak tekort. De afnemers van de AED's, zullen ervoor moeten zorgen dat de apparaten goed worden onderhouden. Daarnaast dienen de fabrikanten hen hier goed over te informeren en dienen de instructies duidelijk te zijn", zei de IGZ-woordvoerster hierover. "Als de AED's het niet goed doen, dan heb je er vanzelfsprekend helemaal niks aan." Fabrikanten worden er door de inspectie op geattendeerd dat ze niet alleen AED's moeten leveren, maar dat ze er ook voor dienen te zorgen dat ze werken wanneer dat nodig is.

Door de Hartstichting wordt altijd de aanbeveling gedaan om bij aanschaf van een AED een onderhoudscontract te nemen en om daarnaast het apparaat aan te melden bij een reanimatie-oproepsysteem in de 112-meldkamer. "Dit systeem attendeert de eigenaar automatisch op periodiek onderhoud. Als een AED uit dit systeem niet onderhouden is, zal deze op non-actief worden gesteld en zal er een andere AED uit de omgeving van het slachtoffer in worden gezet", legt een woordvoerster van de Hartstichting uit. Daarnaast is het zeer verstandig en nuttig om een reanimatiecursus of BHV cursus te volgen en deze jaarlijks te herhalen, aldus de Hartstichting. Hier leren cursisten namelijk ook hoe ze een AED moeten gebruiken.