Gezondheidsrisico's ledlicht onvoldoende bekend Het laatste nieuws

Gezondheidsrisico's ledlicht onvoldoende bekend

28-01-2015: Tegenwoordig wordt ledlicht steeds meer toegepast in verlichting en in beeldschermen van smartphones en tablets. Tegenover de vele voordelen brengt het blauwere licht mogelijk ook risico's voor de gezondheid met zich mee, zoals verstoring van de biologische klok en oogschade. De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat het van groot belang is dat de consumenten worden gewezen op mogelijkheden om deze risico's te beperken. Daarnaast pleit de raad ook voor ontwikkeling van producten die ledlicht met minder blauw afgeven. Ook is onderzoek naar de gezondheidseffecten van ledlicht van groot belang.

Naast de toename van de verkoop van steeds meer ledlampen en -beeldschermen, brengen mensen steeds meer tijd door met een beeldscherm. Mede dankzij de flexibelere werktijden en de toename van het beeldschermgebruik in hun vrije tijd, doen mensen dit vaker in donkere avonduren dan voorheen. Ledlicht bevat relatief veel blauw. Blauw licht zorgt ervoor dat mensen meer alert worden gemaakt, wat afhankelijk van het tijdstip van de dag gunstig of ongunstig kan zijn.

Wanneer je in donkere uren bloot wordt gesteld aan ledlicht, kan dit de biologische klok verstoren. Op deze manier zorgt ledlicht voor ongunstige effecten op de gezondheid en het welbevinden. Er zijn volgens de Gezonheidsraad wetenschappelijke aanwijzingen voor dat ledlicht dit sterker doet dan ander licht. De biologische klok zorgt voor een cyclisch verloop van onder meer hartslag, hormoonsecretie, lichaamstemperatuur en cyclus van slapen en waken. Verstoring van deze biologische klok kan leiden tot kortere slaap, verminderde aandacht en concentratievermogen en een grotere kans op ongevallen.

Naast een verstoring van de biologische klok kan licht ook oogschade veroorzaken. Door korte tijd in sterk licht te kijken kan iemands netvlies beschadigen en het gezichtsvermogen aangetast raken. Ook hierbij is blauw licht het meest schadelijk. Op dit moment valt echter niet te zeggen of veelvuldige blootstelling aan ledlicht daadwerkelijk bijdraagt aan het ontstaan van oogschade. Hier zal verder onderzoek naar verricht moeten worden.

Volledige publicatie van de Gezondheidsraad!