Extra controles in de tuinbouw Het laatste nieuws

Extra controles in de tuinbouw

07-02-2013 - Vorige week heeft minister Asscher bij een ontmoetingsplek voor de agrarische sector gezegd dat de tuinbouw een sector is die door de Inspectie SZW scherp in de gaten moet worden gehouden. Voor organisaties binnen deze sector is het van groot belang dat ze de zaken op het gebied van arbeidsomstandigheden goed voor elkaar hebben.

"Het blazoen van de tuinbouwsector wordt bezoedeld door sjoemelaars en sjachteraars die de regels aan hun laars lappen", aldus de minister tijdens zijn speech. "Ze frauderen, buiten werknemers uit en trekken zich totaal niets aan van arbeidswetten en cao's. Dat is onaanvaardbaar."

De Inspectie stuit op zeer schrijnende situaties van buitenlandse arbeidskrachten volgens de minister. De dagen die ze maken zijn veel te lang, ze krijgen minder betaald dan het wettelijk minimum loon en ze moeten ook nog eens flink betalen voor hele slechte huisvesting. Om deze redenen zal de Inspectie SZW onverminderd doorgaan met de huidige verscherpte controles in de tuinbouw. "Gerichte controles in bedrijven en sectoren waar de risico's het grootst zijn, u snapt wel waarom. Als je alcohol in het verkeer wilt bestrijden, ga je ook niet op een dinsdagavond om half negen bij een schoolplein staan te controleren. Dat doe je zaterdagavond, rond een uitgaanscentrum."