Extra controle kleine bouwlocaties Het laatste nieuws

Extra controle kleine bouwlocaties

19-05-2015: Afgelopen week heeft de Inspectie SZW aangekondigd dat ze eind mei en begin juni intensief zullen gaan controleren of ladders, trappen en rolsteigers op kleinere bouwlocaties veilig en goed worden gebruikt. Er gebeuren met deze alledaagse arbeidsmiddelen op bouwterreinen nog altijd veel ongevallen. Gemiddeld komen hierbij vijf mensen om het leven en zijn er tientallen bouwvakkers die blijvend letsel overhouden aan een val van een ladder of steiger.

Dergelijke gerichte extra controles hebben in het verleden vaker plaatsgevonden. Ondanks dat blijft het valgevaar in de bouw nog steeds onacceptabel hoog. Daarnaast wordt er door de Inspectie SZW geconstateerd dat rolsteigers vaak niet geheel correct worden gebruikt. Vorig jaar werden bij een gelijksoortige actie 487 bouwlocaties in diverse binnensteden bezocht. Op 397 locaties (74%) was er sprake van 642 overtredingen. De belangrijkste oorzaak van dit grote aantal overtredingen ligt volgens de Inspectie bij onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van diverse arbeidsmiddelen.

De komende inspectieronde vindt door het hele land plaats. Met name de kleinere bouwlocaties in de binnensteden zullen weer worden bezocht. Het gaat dan om nieuwbouw, verbouw, onderhoud en reparatie door bouw- en aannemingsbedrijven, schilders en installateurs. Als er valgevaar wordt aangetroffen zal er onherroepelijk een boete volgen. Ook zullen de werkzaamheden direct moeten worden stilgelegd. Bij het aantreffen van andere onveilige situaties zullen er passende maatregelen genomen moeten worden zodat er veilig gewerkt kan worden. Als een bouwlocatie eerder al is gewaarschuwd, dan volgt nu meteen een boete en bij herhaling kan de boete zelfs verdubbeld worden.