Energiedrank verstoort het natuurlijke hartritme Het laatste nieuws

Energiedrank verstoort het natuurlijke hartritme

25-03-2013 - Energiedranken kunnen een hoge bloeddruk en mogelijk ook hartproblemen veroorzaken. Dit is gebleken uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Er werden door de onderzoekers gegevens geanalyseerd van zeven eerder gepubliceerde studies, om zo te ontdekken wat de invloed van het drinken van energiedranken is op de gezondheid van het hart. Er werd onder meer gekeken naar welk effect het drinken van drie blikjes energiedrank heeft op de ritme van het hart van 93 gezonde mensen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar.

De onderzoekers ontdekten dat de zogenoemde QT-interval langer duurde voor de mensen die energiedrank hadden gedronken dan bij de mensen die dit niet hadden gedronken. Het QT-interval is een segment van het ritme van het hart.

Uit dit onderzoek blijkt dat het drinken van energiedranken het natuurlijke hartritme duidelijk verstoord. Als gevolg hiervan kan een ernstig onregelmatige hartslag ontstaan die zelfs kan leiden tot een hartstilstand. Ook werd ontdekt dat de bloeddruk van mensen die energiedranken dronken toenam. Volgens de onderzoekers is het verband zeer overtuigend. Verdere studies zouden de impact op het hartritme nog beter kunnen beoordelen. "Patiënten met een hoge bloeddruk of een hartritmestoornis kunnen beter voorzichtig zijn met het drinken van energiedranken", aldus hoofdonderzoeker Shah

 
  Foto: ANP