Blusdekens die niet blussen... Het laatste nieuws

Blusdekens die niet blussen...

12-09-2013 - Er worden in Nederland blusdekens verkocht die niet blussen. Dit tot verbazing van de Nederlandse Brandwonden Stichting en de Brandweer. Deze blusdekens doven de vlammen niet maar komen de vlammen er gewoon doorheen.

De Stichting vindt het levensgevaarlijk en bijzonder misleidend dat er blusdekens in onze winkels liggen die niet geschikt zijn voor olie- en vetbranden terwijl er op de verpakking wel een brandende pan te zien is. Kort geleden kwam een Nijmeegse brandweervrouw er bij een brandveiligheidsdemonstratie achter dat er verschillende blusdekens in omloop zijn. Zij wilde het publiek het doven van een pan met een blusdeken laten zien. Echter, de volledige deken brandde door waarna bij de tweede deken exact hetzelfde gebeurde.

Na onderzoek van de Brandwonden Stichting is nu gebleken dat er twee soorten blusdekens op de Nederlandse markt zijn. Eén die alles dooft, met de productiecode BSEN 1869. Daarnaast één die de olie- en vetbranden niet dooft. Deze blusdeken is alleen maar geschikt voor het doven van bijvoorbeeld brandende kleding of brandend papier. Vaak staat er op deze verpakking in hele kleine letters omschreven dat het geen olie- en vetbranden dooft maar staat er wel een brandende pan op. Dit is natuurlijk zeer misleidend voor de gebruiker. Deze blusdekens zijn niet geschikt om één van de belangrijkste oorzaken van woningbranden, namelijk keukenbranden, te doven. Hierdoor wordt een bluspoging levensgevaarlijk en bestaat er een groter risico op zeer ernstig letsel.

De komende periode zal door de Brandwonden Stichting worden gebruikt om in kaart te brengen welke bedrijven blusdekens verkopen die ongeschikt zijn voor olie- en vetbranden. Ook zullen er gesprekken georganiseerd worden over het duidelijk voorlichten van de consumenten.