'Bewust Veilig', op 17 maart in de bouw Het laatste nieuws

'Bewust Veilig', op 17 maart in de bouw

09-03-2017: Vrijdag 17 maart zal er op de 'Bewust Veilig-dag' in de bouwsector collectief stil worden gestaan bij veilig werken. Uiteindelijk is veilig en gezond werken de verantwoordelijkheid van iedereen op een project of bouwplaats, en van alle partijen die betrokken zijn in de keten.

Bewust Veilig is een landelijke veiligheidsdag die in het leven is geroepen door Brancheorganisaties Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de Aannemersfederatie Nederland (AFNL). Directe aanleiding hiervan is het gestegen aantal ongevallen in de bouwsector.   

Intitiatiefnemers van deze dag vinden dat concurreren op veiligheid onacceptabel is. Bouwers en installateurs, opdrachtgevers en ontwerpers moeten de handen ineen slaan om veiligere werkomstandigheden te creëren. Op deze Bewust-Veilig-dag zal eenmaal per jaar de bouwsector volledig in het teken staan van veilig werken. Iedere derde vrijdag van de maand maart zal deze dag gaan plaatsvinden. Het doel van de initiatiefnemers is dat het evenement de komende jaren verder zal groeien.

Volgens de woordvoerder van Bouwend Nederland, Theo Scholte, nemen tientallen bouwbedrijven en intallateurs deel aan deze eerste veiligheidsdag op vrijdag 17 maart. "We wilden klein beginnen, op zo'n twintig projecten. Maar uiteindelijk gaven veel van de bedrijven die meedoen aan dat al hun locaties die dag in het teken zullen staan van veiligheid. Hierdoor wordt het dus groter dan we hadden verwacht."

Scholte beaamt dat de cijfers over toenemende ongevallen in de bouw aanleiding vormen voor de landelijke veiligheidsdag. "Bouwen wordt steeds ingewikkelder. De tijdsdruk stijgt, de locaties worden steeds kleiner. En het aantal disciplines neemt toe. Dit alles zorgt ervoor dat de foutkans steeds groter wordt. Dit betekent natuurlijk niet dat we het aantal ongevallen voor lief mogen nemen. Elk ongeval is er één te veel!"

Uiteraard is er op de bouwplaatsen elke dag aandacht voor veiligheid. Toch kan het geen kwaad als alle bij de bouw betrokken partijen er op één speciale dag een keer extra bij til wordt gestaan, aldus Scholte. De Inspectie SZW heeft zich inmiddels ook aangesloten bij Bewust Veilig. Op deze dag zullen inspecteurs het land in trekken om bouwers te wijzen op eventuele gevaarlijke situaties maar zullen er geen boetes worden uitgedeeld.

Ook meedoen aan Bewust Veilig? Meld u dan nu aan!