Bedrijfshulpverlener minder getraind Het laatste nieuws

Bedrijfshulpverlener minder getraind

12-02-2013 - Bedrijven geven steeds minder geld uit aan het trainen van werknemers voor calamiteiten. Over het algemeen worden er minder personeelsleden opgeleid tot bedrijfshulpverlener en mensen die al zijn opgeleid tot bhv'er, worden steeds minder vaak op een herhalingscursus gestuurd. Grote opleidingscentra voor bedrijfshulpverlening spreken over een daling van het aantal BHV cursussen van enkele procenten. De precieze cijfers ontbreken echter, omdat er niet een centrale organisatie is die de cijfers op dit gebied bijhoudt.

Koos Pulleman, directeur van het Nederlands instituut voor bedrijfshulpverlening (NIBHV), geeft aan dat bedrijven, waarschijnlijk door de recessie, zo weinig mogelijk tijd willen steken in zaken als bedrijfshulpverlening. Daarnaast willen bedrijven het ook steeds goedkoper en gemakkelijker geregeld hebben.

Iedere werkgever is verplicht minstens één werknemer in dienst te hebben die opgeleid is tot bhv'er. Beginnende branden moeten geblust kunnen worden en na een ongeluk dient de bhv'er eerste hulp te geven aan mensen. In hele kleine bedrijven mag ook de werkgever zelf de bhv'er zijn. In totaal zijn er volgens een schatting van het NIBHV ongeveer 500.000 tot 600.000 mensen opgeleid tot bhv'er.

Volgens Dennis Westgeest, eigenaar van Fire Control dat BHV cursussen geeft, is de nieuwe aanwas minder dan vorig jaar. "Vroeger zeiden bedrijven: We hebben tien bhv'ers nodig, maar we laten er twaalf opleiden, want dan hebben we er een paar extra. Nu doen veel bedrijven het minimale."

Veel opleidingscentra geven het advies om werknemers ieder jaar een opfriscursus te laten volgen. Maar door diverse omstandigheden stellen bedrijven ook de herhalingscursussen regelmatig uit, zo wordt er in de branche geconstateerd. Pulleman van het NIBHV: "Als de daling doorzet, wordt het onveiliger op de werkvloer."

Bron: NOS


BHV: Bij Medprevent kunt u goedkope, eendaagse BHV cursussen volgen! Een BHV opleiding kost slechts € 160,- p.p. en de BHV Herhaling volgt u voor slechts € 125,- p.p.