App 112 geen initiatief van overheid Het laatste nieuws

App 112 geen initiatief van overheid

11-05-2015: Afgelopen donderdag is de zogenoemde SOS-app gelanceerd. Deze app is een burgerinitiatief van de Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. Het ministerie van Veiligheid en Justitie, verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, heeft in een verklaring laten weten dat zij niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van de app. 

Het ministerie geeft aan de de officiële hulpdiensten alleen gealarmeerd kunnen worden door de bellen met het alarmnummer 112. Er komt vervolgens spraakcontact tussen de 112-centrale en de melder tot stand. Op deze manier kan er worden doorgevraagd en in voorkomende gevallen kunnen er meteen instructies worden gegeven aan de melder van de noodsituatie. Het gebruik van de SOS-app of 112-app komt daarmee niet in de plaats van het bellen met 112. De overheid staat om deze reden dan ook niet in voor het gebruik van deze app.

Via de nieuwe applicatie kunnen mensen vrijwillige hulpverleners waarschuwen die zich aangemeld hebben voor Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden. Via helplevensredden.nl kunnen hulpverleners zoals EHBO'ers, BHV'ers, brandweer, defensie en politie zich in dit register inschrijven. Zij worden via de SOS-app op persoonlijke titel gealarmeerd als ze in de buurt zijn van een noodsituatie. Zij kunnen dan vervolgens aangeven of ze in staat zijn om te komen helpen. Momenteel zijn er volgens SOS Alarm meer dan 32.000 geregistreerde helpers. Het is via de app ook mogelijk om 112 te bellen. De informatie die de app genereert, wordt alleen niet automatisch doorgezonden naar de meldkamer van 112.

Nieuwsbericht overheid